Je lever kijkt uit naar een detox

Een prof geneeskunde was niet meteen akkoord, toen ik hem zei dat je de lever moet draineren in de lente. Hij zei dat de lever dit zelf wel zou doen en dat dit zinloos was. Het is waar dat ons lichaam, onze organen en systemen een sterk zelfregulerend vermogen hebben. Gelukkig. Maar wij kunnen die wel ondersteunen en op het juiste moment een handje helpen. Een kwestie van gezonde verzorging. Uiteindelijk werd hij overtuigd door de resultaten.

Een jaarlijkse lever- en galreiniging

"De wonderbaarlijke Lever- en Galblaasreiniging” van Andreas Moritz ( The Amazing Liver and Galbladder Flush ) is een boek waarvan ik meerdere exemplaren heb uitgeleend, maar ik weet niet meer aan wie. Misschien is dit een reminder om ze ooit terug te zien ;)... Dit boek helpt je door middel van een recept met onder andere olie om de lever, de galwegen en de gal te draineren. Natuurlijk moet je dit met de nodige voorzichtigheid doen, omdat de mogelijk aanwezige galstenen kunnen migreren en de galwegen blokkeren. Maar met een goede medische begeleiding en de tips uit dit boek kun je de lever en de galwegen ‘reinigen’ en de galafvoer terug normaliseren. Heel wat patiënten getuigen van een indrukwekkend effect op hun gezondheid en hun vitaliteit. Dit boek en de methode die erin beschreven staat zou dus een hulp kunnen zijn.wat we eten en drinken heeft een grote invloed op de lever

het is van groot belang de lever en galblaas goed te verzorgen

Sludge gal vloeibaar krijgen 

Normaal produceert de lever elke dag een halve tot een liter gal.  Door ongezonde voeding en een minder goede levensstijl treedt er sludge op. Dit wil zeggen minder vloeibare gal. Het gevolg is dat die trager wordt afgevoerd. Daardoor is er een grotere neiging om galstenen te vormen, waardoor de gal nog langzamer afvloeit. Dit alles belast het ontgiftingsproces en het hele afvoersysteem van de lever. De lever ontdoet zich immers van zijn toxinen door die af te scheiden in de galvloeistof. Die komt dan via de galwegen in de darmen terecht. De lever is een indrukwekkende fabriek waar een complexe stofwisseling voor een evenwicht zorgt (homeostase) door de nodige stoffen te ‘assembleren’ tot hormonen, tot enzymen, tot transporteiwitten enzomeer en door de afvalstoffen (toxinen) die dit met zich brengt, te elimineren.

Wanneer moet je lever en gal verzorgen?

In de chronobiologie blijkt dat de lever en de galblaas in het dagritme het gevoeligste zijn rond middernacht. In de jaarritmiek is dat in de lente. Nu is dus het moment bij uitstek om te detoxen. Nu heb je het meeste resultaat.  Daarom is het zinvol het lichaam en de lever te ondersteunen in zijn drainage. Nu begrijpen we ook waarom de vastenperiodes op dit moment van het jaar zijn.  Door te vasten ontlast je immers de lever. 

sapvasten heeft een positieve invloed op de lever

Voldoende water drinken 

Een goed functionerend lichaam heeft water nodig, ook om te draineren. Vasten door middel van sappen, vruchtensap, groentesap of enkel het drinken van bronwater behoort tot de mogelijkheden.  

Juweeltjes uit de fytotherapie

Sylibum UE vier maal daags 30 druppels, waarvan de vierde keer voor het slapen.

Hier bestaan een hele rij complexmiddelen zoals Liver Cleanse, Lever Formule, Carduus Cosmoplex enzomeer, verkrijgbaar via  apotheek en via internet, plantaardige producten die werken op het gal- en leversysteem en die zorgen voor een extra drainage. Probeer voor het slapen altijd een extra inname te voorzien.

Enkele thees die hier zeer goed passen

Paardebloemthee (Taraxacum officinale): Paardebloemwortel staat bekend om zijn reinigende eigenschappen op lever en galblaas. Het kan helpen bij het stimuleren van de productie en bij het vrijkomen van gal, waardoor de lever wordt ondersteund bij het verwijderen van gifstoffen.

Taraxacum officinale om te detoxenpaardebloem vinden we in overvloed

Pepermuntthee: Pepermunt heeft een verfrissende smaak en kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen, waaronder problemen met de galblaas en lever. Het kan helpen bij het bevorderen van de afscheiding van gal en het verlichten van galblaasongemakken.

Artisjokthee: Artisjokken bevatten verbindingen die de leverfunctie ondersteunen en de productie en afscheiding van gal stimuleren. Het drinken van artisjokthee kan helpen bij het bevorderen van een gezonde lever- en galblaasfunctie.

Brandnetelthee ( Urtica ) is bijzonder goede thee voor lever en gal, als je het vers zet van zelfgeoogste jonge blaadjes. Het werkt ook ontstekingsremmend en anti-allergisch.

De directe invloed van voeding

De vele voedingsmiddelen met verzadigde vetten, suiker, geraffineerde koolhydraten en alkohol hebben een negatieve invloed op lever en gal. Het is goed om die tijdens een detox periode ( één maand bijvoorbeeld ) te mijden. 

Fruit en groente hebben een drainerend effect en een reinigende invloed en helpen zeer goed bij het detoxen. 

Een detoxkuur pakt de vijf excretiesystemen tegelijk aan. Hier een link naar de andere vijf  detoxsystemen:

via de darmen ; via de nieren ; via de huid ; via de longen

Algemene tips om te detoxen

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen