Werken jouw darmen optimaal?

Het spreekt voor zich dat het goed functioneren van de darmen van belang is bij het ontgiften van het lichaam. Als iemand de opmerking maakt dat hij of zij elke dag stoelgang heeft, wil dit nog niet zeggen dat de darmen alle gifstoffen elimineren.

Wanneer spreek je van verstopping?

Heel precies kun je dat niet zeggen. Maar als iemand slechts twee maal per week stoelgang heeft, dan is dat toch niet ideaal. Elke dag is ook wel niet noodzakelijk, maar een zekere regelmaat om de dag à twee dagen wel.

Wat leert ons de chronobiologie?

De darmen hebben hun ‘hoogtepunt’ tussen 5 uur en 7 uur ’s morgens. We helpen de natuur een handje door een gewoonte te creëren om elke morgen naar het toilet te gaan. Als dat nog niet het geval is, kan een detoxkuur het begin zijn van deze goede gewoonte.

lentedetox met zelfgemaakte sappen

sommige smoothies helpen om te detoxen

Wat zorgt voor een goede stoelgang?

De darmflora – het geheel van micro-organismen in de darm – speelt een grote rol. Die bacteriën werken mee aan de optimale vertering van de ingenomen voeding.

Wat ook meespeelt is dat er voldoende vocht aanwezig is, dus de hydratatiegraad.

Wat zeker ook van belang is, heeft te maken met timing. Vergeet niet dat heel de spijsvertering een transportbandsysteem is, waarbij één slecht functionerend deel van de keten voldoende is om de voortgang van het geheel te verstoren; te vlug, waardoor diarree ontstaat of een remmende of blokkerende werking, met constipatie tot gevolg. Daarom is een goede gal-afvoer bijvoorbeeld noodzakelijk voor een goede stoelgang.

Wat kan je doen om de darmen te helpen bij het detoxen?

Extra water drinken.
Vezelrijk eten. Dit is belangrijk voor de darmflora en ook voor de reiniging van de darmen. Je begrijpt dat genoeg water drinken in dit geval van dubbel belang is.
Twee eetlepels lijnzaadolie vér van de maaltijden. De fles met olie meteen sluiten en koel bewaren.
Digesbiose drie maal daags 1 capsule en bij trage stoelgang Frangulabiose twee maal daags 1 capsule.
Eventueel met Chlorella beginnen, maar hier komen we later nog op terug.


Vergeet niet dat het goed is om bij het detoxen de vijf systemen tegelijk aan te pakken

Algemene detoxtips

Detox begint bij de huid

Help je nieren bij detox

Detox via de longen

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Marius verhaegen
Door

Marius verhaegen

op 18 Mar 2024

Bedankt Marcel voor de nuttige tips gr leon

Reactie plaatsen