Goed slapen tegen stress

Heel wat mensen worstelen met het probleem dat ze niet goed slapen. In geval van stress heeft dit een grote impakt op hun functioneren en hun hele dagelijks leven. Goed slapen is misschien nog belangrijker dan gezond eten.

Verkwikkend slapen is van levensbelang bij stress

Tijdens de slaap recupereert het organisme niet alleen. Het is nodig voor het geheugen, het sorteren van alle data in de hersenen, voor een energetische reset, voor een goede emotionele balans en zo veel meer.

Ook heeft slapen te maken met belangrijke cycli van ons fysiologisch functioneren. Slapen is een elektromagnetisch fenomeen en wordt ook hormonaal bepaald.

Nog belangrijker bij stress

In tijden van stress is slapen nog belangrijker dan ooit, terwijl het dan vaak minder goed gaat met het slapen. Een zenuwstelsel onder spanning snakt naar herstel en naar homeostase en ontspanning. Deze natuurlijke correctie van spanning wordt door de slaap gerealiseerd.

Enkele tips voor een verkwikkende slaap.

Sta altijd op het zelfde uur op en ga pas slapen als je echt moe bent.

Slaap zeker niet overdag. Op die manier ondersteun je je eigen dag-nacht- ritme. Als je een nacht niet goed geslapen hebt, ga dan eventueel wat vroeger naar bed, maar slaap zeker niet overdag om je natuurlijk ritme niet te verstoren.

Drink voldoende water, vooral ’s morgens en gedurende de dag; gemiddeld anderhalve liter. De hersenen zijn zeer gevoelig voor een tekort aan water. Drink beter niet na 19 uur om niet ’s nachts te moeten plassen.

Laad je gsm niet op naast je hoofd. Maar leg die enkele meter verder. Slaap elektrovrij.

Probeer tot ontspanning te komen voor het slapengaan door bijvoorbeeld ontspannende dingen te lezen of door relaxerende muziek.

Er bestaan goede natuurlijke middelen die de slaapkwaliteit bevorderen zoals

Escholcin van Fytobell

Dormeasan van Vogel

Sediplus van Melisana

Rustgevende thee van bijvoorbeeld Melisse, Valeriaan of Passiflora zijn zeker de moeite waard om uit te proberen

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen