Je wordt uitgenodigd voor een diner. En meteen moet je kiezen. Welk aperitiefje wil jij? Als je er niet zo veel van kent, neem je wellicht het aperitief dat je gastheer zelf aanbevolen of gekozen heeft. Maar je zou ook kunnen kiezen voor tomatensap.
Een aperitief: voor de eetlust en voor de gezelligheid
Wat is de bedoeling van een aperitief? Gezelligheid. Het begin van een fijne avond … maar ook, zoals het woord zelf zegt, het ‘openen’ van de spijsvertering, het stimuleren van de eetlust (als dat nog nodig is) ...
Een aperitief is een drank om je eetlust op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld een champagne zijn, een droge sherry, vermout of prosecco, bubbels of droge witte wijn. maar ook wordt regelmatig een cocktail gebruikt.
Martini en Campari: resultaat van een lange geschiedenis
In Italië is er een eeuwenoude geschiedenis van speciale drankjes die voor het avondeten of toch in het begin van de avond werden geserveerd. Hier is zelfs een hele cultuur uit gegroeid. Uiteindelijk zijn daar bekende merken uit voortgekomen, zoals Martini en Campari. Los van de gezelligheid heeft het aperitivum echter voor een stuk zijn bedoeling verloren.
de gewoonte alcoholhoudende dranken als aperitief aan te bieden
Werken aperitieven echt?
Stimuleren ze echt je spijsvertering? Verhogen ze de productie van spijsverteringsenzymen? Alcohol is toch eerder een remmer van de spijsvertering. Is het dan wel logisch om voor witte wijn te kiezen of sherry of champagne te drinken als aperitief?
Opmerkelijk is dat verschillende aperitiva, zoals Vermout, speciaal bitter van smaak zijn en onder andere daardoor stimulerend werken op de galproductie.
Alkohol remt de spijsvertering
Een alcoholische drank op zich werkt remmend op de spijsvertering. Het zou dus logischer zijn een alcoholvrije drank te gebruiken. Het is maar door bittere kruiden die toegevoegd worden, dat het ‘aperitief’ effect bereikt wordt.
Die kruiden stimuleren de afscheiding van de gal door de lever en zorgen er voor dat de verteringsappen ook makkelijker in de dunne darm terecht komen.
Cynar: een echt levermiddel
Cynar heeft een alcoholpercentage van 17 % en kan derhalve niet alcoholvrij genoemd worden. Toch leent Cynar zich wonderwel als aperitief. Het hoofdbestanddeel van Cynar is een artisjokkenbereiding. Cynara scolymus is een lever- en galmiddel, een plantaardig middel dat als dusdanig gebruikt wordt in de fytotherapie. Cynar heeft een verfrissend bittere smaak, versterkt de galproductie van de lever en prepareert de spijsvertering voor de komende maaltijd.
tomatensap is bijzonder rijk aan anti-oxydanten
Tomatensap: een gezond aperitief
Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar tomatensap is een echt aperitivum. Tomatensap stimuleert de spijsvertering. Het activeert het transport van maag tot en met de darmen en kan zo zelfs een positief effect hebben op de stoelgang. Het is een echt aperitivum. Tomatensap is een bijzonder gezonde drank, onder andere omwille van zijn hoog gehalte aan anti-oxydanten. Misschien een leuk idee om volgende keer voor tomatensap te kiezen als je gevraagd wordt welk aperitief je wil drinken.