Help je nieren om te detoxen

De nieren spelen een grote rol in het ontgiften van ons lichaam. Het is niets nieuws als je de raad krijgt om goed te drinken. Zeker als je wil detoxen. In feite zou je dan meer water moeten drinken dan dat je gewend bent.

Waarom zou je water moeten drinken?

Zorgen voor voldoende water heeft een drievoudig doel voor het lichaam. 

Ten eerste bezorgt het de nieren een middel of een vervoermiddel om de toxinen op te lossen en af te voeren.

Ten tweede dient het om een optimaal milieu te creëren in het organisme, in elke cel waar complexe processen plaatsvinden. Deze processen zijn volledig afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van het vocht. De zuurgraad, de pH is zeer bepalend voor een goede enzymewerking. Dit bepaalt onder andere of een cel goed werkt.

Ten derde om afvalstoffen die elke cel produceert te kunnen vervoeren naar de excretie-organen ( zoals o.a. de nieren ) Dit gebeurt via de lymfe en via het bloed.van jongsaf aan water drinken is een goede gewoonte

water drinken tot een gewoonte maken

Hoe kunnen we de nieren een handje toesteken?

1. Water drinken.  Hoeveel bronwater moet je drinken? Een algemene maatstaf is 250 ml per 10 kg lichaamsgewicht per dag. Waarom water met een pH boven 7,5? Omdat het bloed een specifieke pH heeft van 7,35 en deze waarde strikt ‘beschermt’ als een veilige grens. Het lichaam is constant bezig om het ‘verzuren’ tegen te gaan. Je ‘helpt’ dus het lichaam door het te vullen met water dat een pH heeft dat hoger dan die van het bloed ( dus minder zuur ) De voeding speelt hier ook een zeer grote rol. Fruit en groente hebben een base-invloed op het lichaamsvocht. Zijn andere dranken ook goed? Neen. Koffie en frisdranken dehydrateren de cellen. Die dranken doen in feite het tegengestelde. Gezonde dranken dan? Andere dranken zoals vruchtensap bijvoorbeeld en melk zijn eerder een vorm van voeding.

2. Kruiden. Er zijn heel wat kruiden die in theevorm een stimulus zijn voor de nieren. Orthosiphon stamineus, ook wel Javathee genoemd is er zo een. Het blad van deze plant verhoogt de urinaire excretie. Javathee heeft dus een diuretisch effect. Dosering: 2 gram van het blad per tas. Meerdere tassen per dag. Orthosiphon MT kan eveneens als moedertinctuur gebruikt worden, drie maal 40 druppels per dag. Brandnetelthee ( Urtica urens ) en thee van paardebloem ( Taraxacum officinale ) zijn eveneens prima theekruiden om de nieren te helpen bij het detoxen.

kruidenthee om te detoxenkruidenthee kan een grote hulp zijn bij het detoxen

3. Fytotherapeutica.  Uva ursi UE, Spiraea ulmaria UE, Viscum album MT zijn schitterende plantaardige middelen die de urinevorming door de nieren bevorderen. Als je een middel kiest, dan volg je best de instructies op de verpakking of op de bijsluiter. Deze fytotherapeutica zijn beproefde middelen die veilig zijn toe te passen.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen