Pijn. Stijfheid. Zeurende stramme gewrichten. Iedereen die wat ouder wordt, kent dit wel. Zeker in de wintertijd. Pijnlijke spieren en gewrichten belemmeren om te doen wat je graag wil doen. De moeite dus om er even bij stil te staan en te kijken welke hulp de natuur ons kan bieden.
Artrose? Artritis? Ontsteking?
Heel vaak gaat het om een of andere vorm van arthrose, een vroeger letsel of slijtage van gewrichten. Ook is er vaak een zekere artritis (een ontsteking van spieren en gewrichten) bij betrokken. Misschien toch even opmerken dat een ontsteking geen infectie is. Een infectie met een micro-organisme (een virus of een bacterie bijvoorbeeld) brengt wel een ontsteking met zich mee, maar er zijn heel wat vormen van ontsteking die niets met infectie te maken hebben, een reumatisch probleem of een intoxicatie of een doorbloedingsprobleem bijvoorbeeld.
De vochtige koude
Ons klimaat heeft blijkbaar een negatieve invloed op het bindweefsel, de weefsels die de spieren en gewrichten omhullen of inpakken en bij elkaar houden. Vooral de vochtige koude blijkt een rol te spelen. Ik heb ooit een artikeltje geschreven dat wij niet allemaal naar Spanje hoeven te verhuizen.
Wat kunnen wij zelf doen aan gewrichtsproblemen en aan spierpijnen?
Mag ik beginnen bij het fundament: BEWEGEN.
Spieren en gewrichten dienen om gebruikt te worden. Rust roest is een natuurwet. Aangepaste beweging is hier absoluut van toepassing. Bepaalde oefeningen kunnen eerder een belasting zijn voor bepaalde gewrichten.. Voor iemand die een pijnlijke hernia heeft in de onderrug, zou joggen bijvoorbeeld slecht kunnen zijn. Door de schokken van het lopen. Wellicht is het voor zo iemand veel logischer te wandelen of te fietsen.
Van groot belang is dat, welke beweging je ook kiest, dat dit geregeld, liefst dagelijks gebeurt.
Wandelen, fietsen, badminton, tennis, paddel, joggen. Als je niet buiten kunt, kan een hometrainer of een of ander fitnesstoestel een grote hulp zijn om elke dag de nodige beweging te hebben. Vergeet natuurlijk niet het belang van een goede ademhaling tijdens je oefeningen.
wij zijn gemaakt om te bewegen
De invloed van voeding
Voeding heeft eveneens grote invloed. Het slechtste is geraffineerde voeding en gedenatureerde vetten. Alles waar witmeel en witte suiker in zit, alles met harde vetten, van snoep tot croissants is te mijden. Aanbevolen zijn groente en fruit, volle rijst, volle graanproducten en koudgeperste oliën zoals lijnzaadolie. Natuurlijk moet je redelijk blijven. Honderd procent kan dit niet toegepast worden, hoeft ook niet toegepast te worden. Zo niet wordt juiste voeding eerder een probleem, zelfs een obsessie in plaats van iets aangenaam.
Let ook op de hydratatiegraad. Voldoende water drinken is hier ook van belang.
Extra hulpmiddelen die de natuur ons biedt
In de HOMEOPATHIE zijn vele middelen aanbevolen bij dit soort problemen:
Enkele voorbeelden:
Rhus tox. Kenmerken: dit middel helpt als de klachten erger worden bij rust en beter bij lichte beweging. Vochtige koude is een verergerende factor. Slaap is beter op een harde matras.
Dulcamara. Kenmerken: alle problemen worden verergerd door vochtigheid.
Natrium sulfuricum: Kenmerken: stijve en krakende gewrichten die meer last veroorzaken bij vochtig en koud weer. Alles verbetert door warmte, behalve hoofdpijn die betert door koude.
Benzoicum acidum ( Benzoezuur) heeft vooral invloed op verhoogd urinezuur en jichtproblemen.
De potentie van deze middelen is niet gemakkelijk te kiezen. In dit geval kan het goed zijn te beginnen met 5CH of D30 en het dan een maal per dag in te nemen.
Waar vind je deze middelen? Boiron.be, Hahnemann.nl, drogist.nl, jouw apotheek enz.
Op gebied van FYTOTHERAPIE zijn er eveneens middelen die vaak gebruikt worden:
Spiraea ulmaria UE: is een onopvallend, vergeten, maar een bijzonder moerasplantje, dat kan dienen als algemeen drainagemiddel. Een andere naam: koningin der weiden… Het zuivert de ruimte rond de cellen waardoor ontstekingen verminderen. Waar te vinden? www.fytobell.be; farmaline.be; boverte.nl; drogist.nl
de oogst van Harpagofytum in de woestijn van Namibië
Harpagofytum procumbens UE (duivelsklauw) heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft ook een positief effect op de lever. De dosis moet hoog genoeg zijn en het middel moet gedurende voldoende lange tijd worden ingenomen. Harpagofytum is een plant die bijna alleen in Zuid-Afrika en Namibië groeit. Waar te vinden? www.fytobell.be; farmaline.be; boverte.nl; drogist.nl
Betula pubens gemmae is eveneens een drainagemiddel. Het helpt bij de afvoer van toxinen bij reumatische aandoeningen.
Farmaline.be; Herbalgem.be; Hahnemann Apotheek,
Populus nigra gemmae reguleert het urinezuurehalte in het bloed en heeft een samentrekkend en pijnstillend effect.
Homeotheek.nl; newpharma.be; farmaline.be
Thee van Tijm, Rozemarijn, Marjolein en Es zijn eveneens mogelijke hulpmiddelen.
het drinken van kruidenthee is gemakkelijk toe te passen
Jezelf verzorgen
Homeopathie toepassen is niet zo evident. Hiervoor is het best naar iemand te gaan die deze materie beheerst. Fytotherapie is gemakkelijker om zelf toe te passen. Lees goed de gebruiksaanwijzing van de middelen die je aanschaft. Er bestaan heel wat goede complexmiddelen die gebaseerd zijn op een uitgekiende samenstelling van plantaardige bestanddelen. Hier kan zeker Alchemilla complex Vogel en Curcuma Recelin van Fytobell genoemd worden. Dagelijks onder een infraroodlamp zitten heeft eveneens een gunstig effect op spieren en gewrichten.
Nog een belangrijke gedachte is dat je middelen of methode die je gekozen hebt ook echt de kans moet geven hun effect uit te oefenen. Soms zijn we allemaal wel eens ongeduldig. Een probleem of een ziekte die je in jaren hebt opgebouwd, kun je niet in enkele weken wegtoveren. Even volhouden dus. De beloning kan even op zich laten wachten…