Olie en vet voor je cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke stof in het lichaam omdat cholesterol de basismolecule is, de biochemische basisframe waarmee het lichaam verder hormonen vormt. Als er dus te weinig cholesterol aanwezig is, dan maakt de lever zelf extra cholesterol aan om te kunnen voorzien in de nodige hormoonproductie.

Maar meestal is er cholesterol te veel. Of zegt men dat je te veel cholesterol hebt. En daarover gaan we het even hebben.

Is cholesterol het probleem?

De streefwaarden van het cholesterolgehalte in het bloed worden zeer betwist door heel wat professoren en cardiologen. Het gaat natuurlijk om serieuze doelstellingen zoals het voorkomen van een hartinfarct of het voorkomen van aderverkalking.  Er is een belangrijk onderzoek geweest in de VS waarvan de resultaten besproken werden op een congres eind 2005. Meer dan 8000 patiënten die een hartinfarct hadden gehad, werden op een cholesterolverlagende medicatie gezet gedurende vijf jaar. Door de sterke verlaging van de cholesterolspiegels was het aantal hartinfarcten nadien echter niet minder geworden. 

‘Is cholesterol werkelijk de boosdoener?’, is de logische vraag die men zich ook in wetenschappelijke kringen stelt.

Hart- en vaartziekten: oorzakelijke factoren

Sterk overgewicht

Insulineresistentie

Chronische hoge bloeddruk

Chronische stress

Sedentair leven

Erfelijke belasting

De vraag is hoe cholesterol bij al die factoren in beeld komt. Er zijn heel wat specialisten die hier kritisch naar kijken. 

Overgewicht, insulineresistentie en gebrek aan beweging blijken sowieso een hoofdrol te spelen. 

Wat kun je zelf preventief doen?

De vraag is: wat kun je zelf doen? Wat moet je aanpassen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Wat kan je doen om zo gezond mogelijk te leven.

In de meer dan vijfveertig jaar dat ik mensen met zeer uiteenlopende problemen heb mogen helpen, is één belangrijke stelling steeds bevestigd geweest: ‘ De natuur heeft altijd gelijk’.

Als ik dan naar die zes oorzakelijke elementen kijk, dan zie ik er slechts één waar ik niets aan kan doen. De familie waar ik ben geboren. Aan mijn erfelijke aanleg kan ik weinig veranderen.

Maar de andere punten wél. Daar moet ik me dan op focussen en proberen natuurwetten toe te passen.

Het is duidelijk dat onze leefwijze van groot belang is. 

vetten die je cholesterol verhogen

Cholesterolgehalte en voeding

Volgens het MONICA-onderzoek moet het de totale cholesterol onder de 5,2 ofwel 200mg% zijn. Waarden boven 6,4 ( 240 mg% ) worden als te hoog beschouwd. Herhaalde metingen van waarden boven 7,5 zou een indicatie zijn om cholesterolverlagende middelen voor te schrijven.

Om iets te doen aan onze cholesterolwaarden moeten we als eerste maatregel onze eetgewoonten en onze ‘beweeggewoonten’ bekijken. 

Wat is ‘natuurlijk’, als je het hebt over voeding? Mag je dan nog een eitje bij het ontbijt?

Gaat het hier om het mijden van alle vette voeding zoals kaas, slagroom, chocolademousse en roomsoezen? Heel veel snoep bevat nog meer vetten dan suikers. Blijft er nog iets lekkers over? We hebben toch vetten nodig om gezond te blijven? Al is het alleen maar om voldoende vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A en E binnen te krijgen.

Als je cholesterol met de voeding binnenkrijgt, zal de lever er minder produceren. Dit fysiologisch regelsysteem moet natuurlijk goed functioneren. 

Natuurlijke voeding tegen een te hoog cholesterol

Wat we zelf kunnen doen is een natuurlijk en gezond dieet kiezen, bestaande uit de juiste hoeveelheid gezonde vetten, de juiste hoeveelheid complexe koolhydraten en de nodige eiwitten.

Als de natuur gelijk heeft, moet je voeding nemen zoals de natuur het je verschaft, zonder veel toevoegingen en bewerkingen.

De basis moet dus groente en fruit zijn. Het grote probleem is honger en goesting. Daartegen kan niemand winnen. Sommige eetgewoonten moet je overwinnen. Dan denk ik aan snoepen bijvoorbeeld.

Wat je eet moet dus van die aard zijn dat het én gezond is én lekker én hongerstillend genoeg is.

de juiste olie voor je gezondheid

om te braden en te bakken zijn niet alle oliën geschikt...

Lijnzaadolie tegen een te hoog cholesterol

Wat moet onze natuurlijke bron van vet dan zijn? Plantaardige oliën zijn dé rijkdom van de natuur. Lijnzaadolie is bijzonder goed voor de gezondheid. In zijn natuurlijke vorm welteverstaan, niet verwarmd, niet vermengd met iets anders. Misschien denk je nu aan het aantal calorieën van olie. Ik heb het opgezocht. Als je een Marsreep eet, dan betekent dat meer dan 200 Kcal en een hoog percentage ongezonde vetten en geraffineerde suikers. Als je één eetlepel lijnzaadolie inneemt, dan betekent dat slechts 84 kcal en zelfs een bonus van 5 gram omega 3 vetzuren. Een aanmoediging om gezonde vetten te gebruiken in onze ‘strijd’ tegen ‘een te hoog cholesterol’. Voor elke maaltijd één eetlepel lijnzaadolie is het advies. 

Wat doen met eieren en vis?

Eieren horen bij voeding zoals de natuur het verschaft. Ook voor vis is dat zo. Als het accent van je voeding ligt bij groente en fruit, bij volle granen, bij plantaardige oliën, bij eieren en vis en als je daarbij geraffineerde voeding mijdt, dan zal je cholesterolspiegel in het bloed automatisch verbeteren. 

eieren voor een gezonde cholesterol


Volgens mij kun je zelf veel doen om je cholesterolgehalte ‘gezond’ te houden, namelijk door natuurlijker te eten (koude oliën, vis en eieren; accent op fruit en groente; niet–geraffineerd voedsel). 

Ook elke dag bewegen, wandelen of fietsen bijvoorbeeld.

Als je dit zes weken toepast, kun je door middel van een bloedafname controleren hoever je staat.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen