Wat kun je doen tegen constipatie?

Een sedentair leven zorgt voor 'luie darmen'. Logisch dus dat constipatie nog meer voorkomt in de winter. En in deze Covid tijd bewegen wij nog minder. Dit heeft natuurlijk gevolgen. Het heeft een impact op ons leven en op onze gezondheid. Wij zijn in feite gemaakt om te bewegen. En dat doen we duidelijk veel te weinig. Niet alleen de bloedsomloop, de conditie van hart en bloedvaten, de spieren en gewrichten, maar onze hele stofwisseling heeft er weet van. Is er een voor de hand liggende oplossing?

Tekort aan beweging, slecht voor de darmen

Een goede darmwerking wordt belast bij een tekort aan beweging. Sommige mensen krijgen constipatie enkel door gebrek aan beweging.

Er zijn natuurlijk verschillende factoren die een rol spelen bij een goede stoelgang. Zoals voeding, wat we drinken, lever en galblaas, de coördinatie van de hele spijsvertering en zo meer.

Wat is een ideale vorm van lichaamsbeweging? Wandelen bijvoorbeeld. Het leuke is dat dit haalbaar is voor bijna iedereen.

elke dag wandelen helpt de darmenElke dag een wandeling maken heeft veel voordelen

Elke dag wandelen tegen constipatie

Elke dag een flinke wandeling is ideaal. Ik bedoel flink doorwandelen, niet slenteren. Elke dag of toch om de twee dagen een uur. Dit zorgt voor een versnelling van de bloedsomloop, ook een betere doorbloeding van de buikorganen en een betere drainage in alle aspecten van het woord.

Velen hebben het ondervonden dat geregeld wandelen voor een regelmatigere stoelgang zorgt. Het heeft blijkbaar invloed op de peristaltiek van de darmen.

Zou ik het kunnen volhouden?

Wat te doen tegen verstopping?Samen wandelen maakt het gemakkelijker

Velen hebben moeite om zo iets zoals dagelijks wandelen, vol te houden. Natuurlijk speelt motivatie een grote rol. Als je een goede reden hebt om het te doen, heb je een sterke drang vol te houden. Wat ook een hulp kan zijn is af te spreken met anderen, met vrienden, om samen te wandelen. Je legt jezelf een extra verplichting op. Er is iemand die op je wacht… Wanneer de een geen goesting heeft, is de andere de stimulerende factor en omgekeerd.

Sommigen zijn geholpen door een hond. Als die de gewoonte krijgt om elke dag zijn toer te maken, dan wordt je er beslist elke dag weer aan herinnerd je wandelschoenen en je dikke jas aan te trekken …

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen