Je hoeft niet meteen naar Spanje voor je reuma

PIJNLIJKE GEWRICHTEN


Ik heb er ooit aan gedacht om naar Spanje te verhuizen voor mijn reuma. Daar heb ik duidelijk minder last van mijn gewrichten. Vooral koude, maar ook vochtigheid hebben een invloed op mijn spieren en gewrichten. Het belemmert me in mijn activiteiten. Ik voel me meteen ouder. Mijn huisarts noemt het reuma. Kan u me advies geven, zodat ik niet aan de medicijnen moet? De Heer M. K. uit Arnhem


Je hoeft niet meteen naar Spanje te verhuizen voor je reuma

Er zijn heel wat mensen in België en Nederland die dezelfde soort klachten krijgen als ze boven de vijftig zijn. Goed dat je denkt aan natuurlijke hulpmiddelen. Die zijn op termijn altijd beter dan medicijnen. Er zijn tientallen reumatische aandoeningen. Graag geef ik algemene tips die velen geholpen hebben.

Blijven bewegen

Bewegen is van groot belang. Rust roest zegt het spreekwoord. Maar dat is ook zo. Elke dag bewegen is van essentieel belang om een gezond bewegingsstelsel te hebben. 'Ja, maar ik werk constant in huis', hoor ik sommigen zeggen. Maar dat is niet voldoende. Je zou elke dag een half uur of langer buiten flink moeten wandelen.

Voldoende water drinken

Een tweede advies is voldoende drinken. Elke dag minstens anderhalve liter bronwater zorgt er voor dat de weefsels voldoende gedraineerd worden en dat er een goede afvoer van toxinen mogelijk is.

Let op wat je eet

Wat het eten betreft is het aanbevolen dat het vlees en alle geraffineerde voeding beperkt wordt. Dit betekent dat de nadruk moet liggen op groenten en fruit en volle granen.

In de natuurgeneeskunde bestaat er een variatie van zeer goede middelen die een positieve invloed hebben op spieren en gewrichten. Enkele wil ik je opgeven.

Kruiden om te bewegen

  Harpagofytumwortels oogsten in NamibiëHarpagofytum is goed voor de gewrichten

Harpagofytum UE (Duivelsklauw). Een twintig jaar geleden ben ik nog in Namibië geweest om deze speciale wortels mee te oogsten. Het zijn de wortels van deze plant die gebruikt worden bij pijnlijke gewrichten. Harpagofytum UE werkt anti-inflammatoir. Maar de dosering moet voldoende hoog zijn om een goed effect te hebben. Neem drie maal daags 40 druppels of nog meer. Duivelsklauw heeft ook een vochtafdrijvende werking.

Spiraea ulmaria UE is nog zo’n juweeltje dat invloed heeft op spieren en gewrichten. Het heeft de eigenschap de extracellulaire ruimte proper te maken. Door die drainage van zuren en toxinen hebben de spieren en gewrichten het gemakkelijker goed te functioneren. Koningin der weiden, Filipendula, Ulmaria palustris en Spiraea ulmaria zijn namen voor hetzelfde plantje, Ulmaria  … om het gemakkelijk te maken. Spiraea ulmaria UE drie maal daags 25 druppels is voldoende.

Moerasspirea heeft een zuiverend effect

Het allerbeste is om Harpago tegelijk met Spiraea in te nemen. De fout die men meestal maakt is door het te vlug op te geven. Het is geen tovermiddel. Ook geen symptomatisch middel. Het verbetert werkelijk de toestand van de spieren en gewrichten. Dit moet toch enkele weken innemen vooraleer je het effect voelt.

Thee van Rozemarijn en Marjolein heeft bij velen ook voor verlichting gezorgd. Zet van elk een thermos van een halve liter per dag.

Er zijn ook nog heel wat homeopathische middelen die hier mogelijk hulp kunnen bieden. Dan denk ik aan Rhus tox, Rhododendron, Dulcamara enzomeer, maar dit is het werk van een homeopaat.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen