Zeven tips tegen winterhanden en -voeten

Velen hebben last van koude handen en voeten, zelfs in de warme maanden. Rode cayennepeper, voldoende lichaamsbeweging, wisselbaden, sauna, elke dag bronwater drinken, verzorgen van een droge huid en massage zijn tips die helpen.

Rode cayennepeper

Blijkbaar wordt dit in Peru met succes toegepast. In het hooggebergte kan het daar ook bijzonder koud zijn. Wel opletten dat je maag het verdraagt. Eén mespunt in wat vruchtensap of water. Dit kan twee maal daags.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging waarbij zowel armen als benen betrokken zijn. Natuurlijk is wandelen prima. Maar bij koude handen kan dat wel eens een probleem zijn. Dan denk ik aan Nordic walking, waarbij je de vier ledematen moet gebruiken. Ook zou badminton, tafeltennis wel eens een mogelijkheid kunnen zijn om de bloedsomloop te stimuleren.

koude vingers aanpakken

Wisselbaden en sauna 

Wisselbaden en sauna zijn ook interessant om de perifere bloedsomloop te verbeteren. Hiermee wordt de bloeddoorstroming bevorderd. Wisselbaden zou je zo kunnen doen: De handen en voeten 3 à 5 minuten in water van ongeveer 38 graden houden en daarna een tiental seconden in water van 17 à 19 graden. Dit moet je dan een tiental keren na elkaar doen. Deze wisselbaden zijn zeker werkzaam als je het elke dag doet. 

Water drinken

Elke dag bronwater drinken om het vaatbed te voorzien van voldoende vocht. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop. Ook in het perifere deel van het lichaam.

Langzaam aanpassen

Langzaam op temperatuur komen als je van de koude in de warmte komt en omgekeerd; niet-knellende handschoenen en sokken gebruiken.

lekker opgewarmd na een wandeling

Mogelijk natuurlijke middelen

Als je snel blauwe plekken hebt en indien de last aan handen en voeten vooral verergert als je van de koude in de warmte komt, dan kan Secale cornutum een hulp voor je zijn. Secale cornutum 30K, een maal daags 3 korrels nuchter.

Droge huid verzorgen

Als je daarbij droge handen en voeten hebt ( een schrale huid), kan een crème met Calendula heel veel goed doen. Ook Johannesolie kan hier gebruikt worden.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen