Je weerstand belasten of versterken

5 belastende factoren:

  1. Stress. Stress in de brede zin van het woord. Alle abnormale druk en belasting van ons zenuwstelsel heeft een sterk remmend effect op het afweersysteem.
  2. Vermoeidheid. Dit betekent dat ons organisme zich niet helemaal gereset heeft. Dit maakt ons zwakker. Om je goed te kunnen verdedigen heb je een volle batterij nodig.
  3. Weinig of niet drinken. Er ontstaat een vorm van dehydratatie. Dit heeft natuurlijk een impact op de zuurgraad in het lichaam. Het lichaam heeft minder mogelijkheden om zich te reinigen.
  4. Slecht verluchte ruimten. Slapen of verblijven in een kamer met gesloten ramen maakt ons vatbaarder voor infecties. In de winter kan dat een groot probleem zijn. Gelukkig kunnen we nu ramen en deuren regelmatig openzetten.
  5. Immobiliteit. Gebrek aan beweging heeft een negatief effect op de bloedsomloop. Daardoor krijgen onze cellen minder zuurstof. Zuurstof is juist nodig om onze celstofwisseling goed te laten functioneren. Dit bepaalt eveneens onze weerstand.

weerstand versterken

5 versterkende factoren:

  1. Goed slapen. Dit blijkt erg belangrijk om goed te functioneren en om alle belangrijke functies van ons organisme op peil te houden. Dus ook onze immuniteit.
  2. Elke dag bewegen. Elke dag wandelen of fietsen is zeker in deze coronatijd bijna onmisbaar. Dit heeft veel voordelen. Een betere bloedsomloop. Een betere darmfunctie. En dus een betere stoelgang. Een betere afvoer van toxinen. Een betere immuniteit.
  3. Veel zuurstof. Zuurstof zorgt voor een goede celstofwisseling. De manier waarop we in- en uitademen speelt hier een grote rol. Een hometrainer of buiten fietsen is een groot verschil. Zuurstof zorgt voor meer weerstand.
  4. Natuurlijke hulpmiddelen. Echincea purpurea is eerder een preventief middel. Twee maal daag 30 druppels moedertinctuur. Thymus vulgaris is weldoend voor de luchtwegen. Dit kan ook in UE – vorm, drie maal daags 25 druppels, maar één liter tijmthee elke dag is ook goed voor de longen.
  5. Vitaminen en extra darmflora. Van vitamine C is aangetoond dat het invloed kan hebben op infecties. In geval van infectie mag je een flinke dosis nemen. Bijvoorbeeld drie maal daags 1000 mg. Extra probiotica voor de darmen en de slijmvliezen is hier eveneens zeker op zijn plaats. Stress aanpakken kan goed zijn voor je immuniteit
Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen