Vermoeide of pijnlijke benen?

Heb jij inwendige varices ( spataders) in de benen? Hoe zou je dat te weten kunnen komen? 

Welke symptomen wijzen mogelijk in de richting van spataderen?

Symptomen van inwendige spataderen

Symptomen zoals pijn in de benen, abnormale vermoeidheid, zwelling, jeuk en een zwaar gevoel in de benen kunnen wijzen op spataders. Vooral als die symptomen optreden na langdurig staan of zitten. Opzwellen van een of beide enkels kan ook een teken zijn dat er varices zijn, ook als je geen zichtbare spataderen hebt, aderen die kronkelig zijn en blauwachtig en opgezet. Het opzwellen van beide enkels kan er ook op wijzen dat het hart moeite heeft om al het bloed ‘rond te pompen’. Het is altijd goed gespecialiseerde hulp in te roepen. Zeker voor de diagnose.

aandacht voor inwendige spataderen

Wat doe je tegen varices?

Niet te lang staan en niet te lang zitten is een algemene regel die hier van toepassing is.

Wat gebeurt er bij wandelen of bewegen? Bij elke stap worden spieren opgespannen en dikker en is er dus minder ruimte tussen de huid en het bot. Dan wordt het bloed in de bloedvaten van de kuiten als het ware naar boven gepompt. Het wordt zelfs de ‘spierpomp’ genoemd. Dit is een welkome hulp om het bloed in de benen naar boven te duwen. Ook zou je ’s avonds met de voeten wat hoger naar de TV kunnen kijken.

Het advies is dus om regelmatig te bewegen en wandelen. De trap nemen in plaats van de lift. Op die manier ontlast je de bloedsomloop van de benen.

om te reinigen moet je water drinken

Het bloed ‘vloeibaar’ houden

Een tweede advies is te zorgen voor voldoende hydratatie. Op die manier blijft het bloed ‘vloeibaar’ en vermindert de neiging tot ‘stroperigheid’ en mogelijke klontervorming.

Het advies is dus elke dag voldoende water te drinken.

Fytotherapie bij varices

Een derde mogelijkheid bestaat uit plantaardige hulpmiddelen die invloed hebben op de elasticiteit van de venewand en de doorbloeding in de venen. Aesculus hippocastanum  (Wilde Kastanje) is zo’n middel.

Aesculus Hippocastanum heeft een traag effect op de aders. Het heeft samentrekkende eigenschappen en werkt tegen flebitis. De dosis van de moedertinctuur-   Aesculus MT – is gemiddeld  drie maal daags 20 druppels.

aesculus: een grote hulp bij spataderen

Het middel kan ook in homeopathische vorm ingenomen worden:

Aesculus 5CH - een maal daags 10 druppels of enkele korrels. Dit middel werkt op alle vormen van veneuze stuwingen in het hele lichaam. Het best is om Aesculus weken lang in te nemen. Dan een week te stoppen bijvoorbeeld en dan weer vier weken lang in te nemen, enzovoort.

Hamamelis virginiana ( Toverhazelaar) heeft eveneens samentrekkende eigenschappen op de bloedvaten in de benen. Van de moedertinctuur wordt meestal 3 maal daags 30 druppels aanbevolen. 

toverhazelaar helpt bij aambeien

Het is ook werkzaam in homeopathische ( gepotentieerde ) vorm.

Hamamelis 3CH twee maal per dag 10 druppels. Toverhazelaar is een middel dat een hulp is bij veneuze congestie. Het is ook speciaal werkzaam als er gemakkelijk bloedingen ontstaan. Bijvoorbeeld tegen het optreden van blauwe plekken of neusbloeden. Het is eveneens  aanbevolen bij aambeien.

 Melilotus officinalis ( Akkerhoningklaver) wordt ook als moedertinctuur gebruikt. Dosering: drie maal daags 30 druppels. Het verbetert de terugvoer van het bloed. Het bevordert dus de veneuze circulatie en heeft diuretische eigenschappen. Het wordt toegepast bij oedemen en flebitis.

Aesculus, Melilotus en Hamamelis hebben voor een groot deel het zelfde werkgebied. Ze overlappen elkaar. Sommige producten moet je gewoon een maand à zes weken toepassen. En dan oordelen wat het best bij je past, afhankelijk van de resultaten. Want het is toch de bedoeling dat je die middelen regelmatig inneemt. Met die fytotherapeutica verbeter je wel de last in de benen, maar je zal de elasticiteit van de venen slechts gedeeltelijk in orde krijgen.

Extra voor inwendige varices

Er zijn ook complexmiddelen ontwikkeld om de bloedsomloop in de benen te verbeteren zoals Ruscubell van Fytobell en Resverasor tabletten van Soria. 

Er bestaan ook gels zoals Venadoron van Weleda. Die uitwendige toepassing is minder geschikt voor inwendige spataderen, doch eerder voor zichtbare uitwendige varices.

zalf is enkel voor uitwendige spataders

 Soms zijn steunkousen een grote hulp om geen verdere verslechtering te krijgen van de veneuze toestand. Het kan natuurlijk zijn dat de toestand zo gevorderd is dat een operatie nodig is om verdere verslechtering van het vaatbed tegen te gaan. Maar na een operatie is het zinvol een van de genoemde fytotherapeutica te gebruiken. Dit om het kleiner gemaakt vaatbed ( bij een operatie zijn stukken spatader weggehaald )  te ondersteunen.

Mogelijke onderzoeken

Doppler-onderzoek: Een arts kan een Doppler-ultrageluid gebruiken om de doorbloeding in je benen te onderzoeken. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele afwijkingen in de bloedstroom die worden veroorzaakt door inwendige spataders.
Duplex-echografie: Dit is een speciale vorm van echografie die zowel de structuur van de aders als de bloedstroom kan visualiseren. Het wordt vaak gebruikt om spataderen in beeld te brengen en de ernst ervan te beoordelen.


Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Arlette
Door

Arlette

op 11 Oct 2023

Bedankt voor de duidelijke uitleg en de voorgestelde natuurlijke middelen.

Reactie plaatsen