Koude handen en voeten?
Hebt u een goed recept tegen koude handen en voeten? Ik heb dertig jaar als ruitenwasser heel veel op bevroren ladders gestaan en heel dikwijls ijskoude voeten gehad. De laatste twee jaar kreeg ik een steeds sterkere brandende pijn in mijn tenen. Soms is het enkele dagen weg, maar ik merk dat de pijnloze periodes steeds korter worden en dat het zelfs mijn slaapkwaliteit beïnvloedt. Mijn huisdokter zegt dat hiervoor geen behandeling bestaat in de reguliere geneeskunde. Zou er misschien toch iets zijn waarmee ik mijn handen en voeten kan inwrijven?
De heer F.V. uit Roeselare


Ooit had ik een patiënt die zelf arts was. Hij had praktijk in Peru. Ik heb van hem verschillende nuttige tips gekregen. Eentje had te maken met de perifere bloedsomloop. Want daarover gaat het bij winterhanden of wintervoeten: de perifere bloedsomloop die is onvoldoende is, waardoor de vingers of tenen er wit uitzien en pijnlijk koud zijn. Natuurlijk zien we het probleem veel meer in de koude periode van het jaar. Maar het kan zelfs in de zomer voorkomen. Normaal gezien reguleert het lichaam de perifere bloedsomloop automatisch door middel van het autonoom zenuwstelsel. Ook hormonen hebben hun regulerende invloed op de doorlaatbaarheid van de kleine bloedvaatjes. 

rode cayennepeper voor de kleine bloedvaatjes

Het is blijkbaar bekend in Peru dat rode cayennepeper de kleine bloedvaatjes open zet. Dit wordt daar regelmatig toegepast. Het advies is om twee maal per dag één mespunt rode cayennepeper te nemen in wat vruchtensap. Het hangt er natuurlijk van af of je er tegen kunt. Een gevoelige maag kan je hier in de weg staan. 

Na een week à tien dagen gebruik van deze peper moet je het verschil voelen.  Ik heb het aan verschillende patiënten aanbevolen. De meesten waren heel tevreden met dit advies. Personen die extreem koude handen hebben of die duidelijk een probleem hebben met de perifere bloedsomloop kunnen deze tip met een gerust hart toepassen. Alleen opletten of je maag er tegen kan.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen