Heb je ook een droge huid? Er goed uitzien, ook in de winter, dat willen we toch allemaal. In de winter heeft onze huid het hard te verduren. De koude, de droge warmte binnenshuis, minder beweging, een mindere bloedsomloop. Ook het gebrek aan zonnelicht doet er geen goed aan. Een extra huidverzorging is daarom geen luxe, maar een ‘must’.
Zeven gezonde tips voor een prachtige huid in de winter
- Maak een beperkt gebruik van zeep. Enkele keren per week zeep gebruiken bij het douchen is voldoende. Zeep droogt de huid uit, zeker in het gezicht. Meer nog als je na het douchen of wassen meteen buiten in de kou gaat. De talgklieren zijn dan nog minder in staat om de huid voldoende van vetten te voorzien.
- De droge huid heeft een grote behoefte aan vetten. Johannesolie is een bijzonder weldoende olie die in dit geval gebruikt kan worden. Ofwel heel spaarzaam gebruiken ofwel voor het douchen insmeren. Enkele druppels is al genoeg. De poriën moeten open blijven. Overdrijven is dus ook niet goed. Johannesolie verbetert de huiddoorbloeding. Het is eveneens ontsteking werend.
- Een crème die de huid soepel houdt is Crème ymphytum. Het vermindert rimpelvorming. Symphytum is vooral weldoend op een verrimpelde huid. Altijd spaarzaam gebruiken. En ’s avonds de huid goed reinigen.
- Jeneverbes olie voor voetbad is een heel goed idee na een wandeling. Of gewoon elke avond de voeten inmasseren met deze olie is echt aan te bevelen. Het helpt bij koude voeten.
- Essentiële Olie Orange is een juweeltje uit de natuur. Deze olie met een heerlijke geur wordt regelmatig aanbevolen in verstuivers. Als je het inneemt dient dat telkens maar met enkele druppels te zijn. Ook heel spaarzaam aanbrengen op de huid. Deze olie afkomstig uit sinaasappelschillen heeft stimulerende eigenschappen. Orange olie riekt heel aangenaam en is prima voor de huid ( niet speciaal voor een droge huid) . Het spant de huid op en is antiseptisch. Enkele druppels is voldoende.
- Voldoende water drinken. Anderhalve liter per dag. Zet een kommetje water op de verwarming, zodat de luchtvochtigheid binnenshuis voldoende blijft. Verlucht ook geregeld. Uiteindelijk gaat het bij een droge huid om een vorm van dehydratatie.
- Elke dag buiten wandelen is misschien wel een zware opdracht als het koud is buiten, maar het is een zegen voor de bloedsomloop, zelfs voor de hele stofwisseling. De stoelgang gaat beter. Het lichaam ontdoet zich gemakkelijker van zijn afvalstoffen. Je gaat beter ademen, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed verbetert. Ook de huid profiteert ervan.
Er zijn natuurlijk nog mogelijkheden om een droge huid goed te verzorgen. Daar wil ik later een extra artikel aan wijden. Maar we moeten erkennen dat als we ons goed voelen en content zijn, dat dit vaak ook aan ‘de buitenkant’ te zien is. Onze huid kan een weerspiegeling zijn van hoe we ons van binnen voelen.