Is er een zalf tegen speen?

Ik ben al eens geopereerd voor aambeien. Na mijn tweede zwangerschap werd het heel erg. Na de operatie is het een hele tijd veel beter geweest. Nu heb ik het terug. Zelfs uitstulpend en bloedend speen. Maar ik wil me niet opnieuw laten opereren. Ze hebben me gezegd dat een tweede operatie niet goed is. Bestaat er een zalf tegen speen of hebt gij een tip voor mij?

Mevr. C. de V. uit Kortrijk

Hammameliszalf is een mogelijke hulp bij speen. Aambeien of speen komt redelijk vaak voor na de zwangerschap. De zwangerschap zelf en ook de bevalling heeft vaak een grote druk veroorzaakt op de veneus stelsel rond het rectum. Je moet aambeien zien als anale spataders. Als een vrouw last heeft van varices aan de benen, dan is de kans dat ze aambeien heeft heel groot. Als er dan nog eens een constipatie bij komt, dan verergert dit alles de afvoer van het bloed uit de benen.

Het veneus bloed rond het rectum en de aars gaat via een grote ader doorheen de lever terug naar het hart. Als de lever enige belemmering uitoefent op de doorstroming van dat veneus bloed, doordat de lever wat gezwollen is bijvoorbeeld, dan vergroot dit uiteindelijk de druk in die venen rond het rectum. Dit bevordert het ontwikkelen van aambeien of van speen zoals men dat zegt.

Bevorderende factoren: een zekere aanleg voor spataderen; herhaalde zwangerschappen; moeilijke stoelgang of constipatie; een zittend leven.

Hulpmiddelen bij speen

Naast voldoende lichaamsbeweging ( elke dag wandelen bijvoorbeeld ) en naast de genoemde zalven of crèmes met Hammamelis:

Aesculus 30K een maal daags 10 druppels ter bevordering van de veneuze bloedsomloop

Frangulabiose 2 maal daags 1 caps om de stoelgang te verbeteren en de darmflora te corrigeren

Silybum UE 2 maal daags 30 druppels om de lever te ontlasten en de bloedsomloop in lever en vena porta systeem te bevorderen.

Hammamelis 30K een maal daags 10 druppels


Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen