Help! Ik ben depressief

Iedereen is wel eens depressief of neerslachtig geweest in zijn leven. Sommigen hebben zelfs de neiging om depri te zijn. Dit veelvoorkomend probleem vraagt een efficiënte benadering.

Wanneer is depressiviteit ernstig? Zijn er zachte methoden – plantaardige middelen of andere invloeden – die een positieve rol kunnen uitoefenen op depressiviteit? Bestaat er een mogelijkheid om preventief te werken? Wat kan ik zelf doen als ik in een neerslachtige fase van mijn leven terecht gekomen ben?

Verschillende soorten depressiviteit

De ernst van een depressie verschilt heel erg van persoon tot persoon. Dit kan gaat van lichte en voorbijgaande neerslachtigheid tot chronische depressiviteit die jarenlang aanhoudt. Eens een neerslachtige dag hebben wil nog niet zeggen dat je depressief bent.

Een exogene depressie is een depressie veroorzaakt door een externe factor. Het sterven van een partner, van je kind, een scheiding bijvoorbeeld kan resulteren in een periode van depressiviteit. Een endogene depressie is een echte ziekte. Die wordt veroorzaakt door een probleem in de hersenen en/of in het hormonaal systeem. Vaak heeft endogene depressiviteit een erfelijke factor. Endogene depressie vergt ook een specialistische aanpak.

Je zou ook  het onderscheid kunnen maken tussen logische depressiviteit, namelijk een depressie die een logisch gevolg is van een ernstig probleem, bijvoorbeeld een trauma, een scheiding of een verlies in de algemene betekenis van het woord. Terwijl de 'onlogische' vorm van depressiviteit een niet zichtbare of niet direct aantoonbare oorzaak heeft. 

Daarbij zijn er ook gevoelsstoornissen die het gevolg zijn van seizoenveranderingen of weerstoestanden.

De hormonen kunnen ook een grote rol spelen.

Mogelijke oorzaken van depressie

  • Erfelijke belasting
  • Hormonaal onevenwicht
  • Probleem in het zenuwstelsel
  • Oververmoeidheid
  • Psychisch trauma
  • Overbelasting en stress
  • Gebrek aan doel
  • Levensmotivatie
  • Eenzaamheid
  • Sociale problematiek
  • Relatieproblemen

Depressiviteit kan zwaar wegen

Aanpak van depressiviteit

Professionele hulp is aangewezen bij ernstige vormen, recidiverende en chronische vormen van depressiviteit. Het essentiële van endogene depressiviteit is het onvermogen om te kunnen genieten. Zelfs de allerleukste dingen zeggen dan niets meer. In feite is het een gevoelsstoornis. Dit is een ernstige aandoening en verdient alle aandacht van specialist. 

Zelfmedicatie kan interessant zijn bij lichte vormen van depressie. Op die manier kunnen we ontsnappen aan de medicijn-afhankelijkheid waar toch heel wat mensen mee worstelen. Antidepressiva worden te pas en te onpas voorgeschreven. En daar ben je nog niet zo maar van af. 

Wat kun je zelf doen? 

Zelf kun je preventief werken door voldoende water te drinken; de hersenen zijn zeer gevoelig voor een tekort aan vocht. En elke dag buiten te bewegen; de hersenen zijn zeer gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Wandelen en fietsen zijn ideaal. Dagenlang binnen zitten belast het zenuwstelsel en verstoort de normale bloedsomloop

Er zijn ook middelen uit de natuur die echt werken. Ik denk aan Hyperibell en aan Hyperibalans, twee speciale middelen tegen neerslachtigheid. Ze hebben beiden een iets andere samenstelling. Hyperibalans is vooral aangewezen bij vrouwen tijdens en al de jaren na de menopauze. Voor beiden is de dosering hetzelfde: drie maal daags 30 druppels. Enkele weken innemen vooraleer je het effect beoordeelt. En dan mag het maandenlang ingenomen worden. Deze middelen zijn te bestellen bij Fytobell.be.

Een goede slaap is eveneens essentieel bij de verzorging van alle vormen van depressiviteit.

Een individuele aanpak is altijd de beste

Daarom is een goede analyse van de mogelijke oorzaken nodig. Hiervoor is vaak een vakman/vrouw nodig. Dan kun je natuurlijk pas specifiek te werk gaan en mogelijk oorzakelijk werken. Soms is er extra hulp nodig bij relatieproblemen, soms is een trauma zo groot dat psychologische hulp noodzakelijk is. Een grondige aanpassing van de leefwijze staat eveneens in het rijtje van de oplossingen. 

Wij hebben elkaar nodig

Vriendschap tegen depressie

Daarbij kan vriendschap wonderen doen. Een woord heeft bijzonder veel kracht. Het juiste woord kan iemand uit de put halen. Een woord kan genezen. Zeker de woorden van een vriend. Alleen al zijn aanwezigheid is helend.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen