Je kussen kan je wakker houden

 

Het kussen dat je gebruikt om te slapen kan een grote invloed hebben op de slaapkwaliteit. Een jaar geleden had ik op aanraden van mijn dochter een graankussen gekocht. Zelfs twee. Ik moet zeggen dat ik bijzonder tevreden ben geweest met die kussens, omdat ze mijn slaapkwaliteit verbeterden.

Nekpijn, slecht slapen en hoofdpijn door een verkeerd kussen

 Het kunnen ontspannen van nekspieren en ook van schouderspieren is van bijzonder belang om verkwikkend te kunnen slapen. Nekpijn kan het gevolg zijn van een niet aangepast hoofdkussen. Dan is de vraag natuurlijk: ‘Wat is een aangepast kussen’ of ‘wat is een goed kussen’?

Een goed kussen moet dienen om je hoofd in een comfortabele positie te houden tijdens de slaap. Die daar als eersten voordeel van hebben zijn de nekwervels. Heel wat kussens zijn te dik, te plat, te zacht, te hard, kortom niet aangepast aan de individuele noden om ontspannen te kunnen liggen. De gevolgen zijn storend. Slechte nachtrust, nekpijn, last van de schouders. Hoofdpijn.een kussen dient de nek voldoende te ondersteunen

een verkeerd kussen kan vervelende nekpijn meebrengen

Wat zijn de eigenschappen van een goed kussen?

Een hoofdkussen moet temperatuur regulerend zijn. Het lichaam verliest tijdens de nacht wel een halve liter vocht. Een hoofdkussen moet dus ook het vocht makkelijk kwijtraken.

Een hoofdkussen moet de nek ondersteunen tijdens de slaap, moet dus moduleerbaar zijn. Het moet zorgen voor een goede drukverdeling – voor alle slaaphoudingen

Een kussen moet een comfortabel gevoel geven. Dat is wel heel persoonlijk.

Hoe kies ik mijn ideale hoofdkussen?

De volgende vragen kunnen je helpen:

Wat is je gebruikelijke slaaphouding? kijk verder in het artikel
Wat is je gewicht? hoe meer, hoe meer je moet opletten dat je kussen niet te dik is
Wat voor soort matras heb je? hoe harder, hoe steviger en dikker je kussen
Ben je allergisch voor huisstofmijt?
Heb je het snel warm? 
En welke vulling geeft je een comfortabel gevoel? 
Heb je hoofdpijn en/of nekpijn?

De een zweert bij een graankussen, de ander kan niet zonder zijn kussen met traagschuim. Er is beslist een individuele factor. Soms moet je het gewoon uitproberen en kijken of je nekpijn of je hoofdpijn ’s morgens wegblijft. Of dat je gewoon beter slaapt.

Natuurlijk spelen ook de kwaliteit van de matras of boxspring een belangrijke rolOp een versleten matras is een goede slaaphouding bijna onmogelijk.

kussens worden ververst

een hoofdkussen dient regelmatig 'fris' gemaakt te worden

Een hoofdkussen dat bij jou past

1. Latexkussens bieden een veerkrachtige ondersteuning van de nekwervels. Wat ook belangrijk is bij latex is dat dit materiaal luchtig blijft. Hierdoor komt dit soort kussen in aanmerking als je het te snel warm krijgt. Anti-allergisch, goede ventilatie, maar moeilijker te onderhouden.

2. Traagschuimkussens hebben een drukverlagend effect op de nekwervels. Dit soort kussen neemt de vorm aan van je hoofd en van je nek, hetgeen zeer comfortabel is. Dit kan zorgen voor een ontspannen slaap. Anti-allergisch, moeilijk te onderhouden en kan duur zijn.

3. Een donskussen voelt aangenaam aan bij alle temperaturen. Het geeft een knus en zacht gevoel en je kunt je hoofd er als het ware in ‘nestelen’.

4. Graankussens worden hooggeprezen.Ze hebben vele voordelen. De inhoud van het kussen neemt gemakkelijk de vorm van het hoofd en de nek aan en biedt daardoor een aangename steun. De eigenschappen van de soort granen zelf en andere kussenvulling zoals lavendel zouden ook hun invloed uitoefenen op de persoon die erop slaapt. Sommigen hebben deze kussens niet graag omdat ze een zeker ‘geluid’ veroorzaken bij het bewegen.

5. Synthetische kussens zijn het goedkoopste, gemakkelijk zelf te onderhouden en te wassen. Ze zijn wel budgetvriendelijk, maar minder comfortabel.het juiste kussen voor een goede slaap

soms moet je even zoeken naar het ideale kussen 

Een dik of een dun hoofdkussen?

 Een kussen moet de ruimte tussen je hoofd en je schouders opvullen waardoor je hoofd en je nek in een natuurlijke houding kunnen rusten. 

Het is van belang hoe je slaapt. Op je buik? Dan zal je wellicht een dun kussen nodig hebben. Op je zij, dan zal een dikker kussen aangewezen zijn. Alleszins is een steviger kussen nodig in dit geval. Als je veel op je rug slaapt mag het kussen dunner zijn. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je moet opletten dat je kussen niet te dik is. Je moet ook rekening houden met de hardheid van je matras. Hoe zachter die is, hoe zachter en hoe dunner het kussen. En omgekeerd. 

Vaak moet je uitproberen welk kussen het best bij je past, temeer omdat je regelmatig van houding verandert tijdens de slaap. 

Specialisten raden aan je hoofdkussen om de twee jaar te vervangen. In feite mag je hier niet op besparen, want je ligt er acht uur per dag met je hoofd op. Je hoofd en je nek ‘verdienen’ een aangepast hoofdkussen. Jij ‘verdient’ een gezonde en weldoende slaap.

 

 

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen