Geeuwen tegen stress

Geeuwen. Soms kan het veel deugd doen.

Soms krijg je er voor op je vingers getikt; omdat het onbeleefd zou zijn.

Waarom geeuwen wij? Wat is het nut van geeuwen of gapen, zoals ook wel wordt gezegd?

Geeuwen is een natuurlijk reflex dat optreedt bij mensen en veel dieren.

Geeuwen is een intrigerend fenomeen waarvan de exacte oorzaak niet volledig begrepen is.

Waarom geeuwen wij?

Een mens geeuwt bij vermoeidheid. Ook wel uit verveling. Soms geeuwen we omdat anderen geeuwen. Maar in verband met geeuwen heb ik iets speciaal opgemerkt.

Wat gebeurt er als we geeuwen?

Wanneer we geeuwen, inhaleren we een grote hoeveelheid lucht, wat kan helpen om een tekort aan zuurstof en een teveel aan koolstofdioxide in ons lichaam te corrigeren. Maar wat gebeurt er eveneens? Het opspannen van bepaalde spieren van de kaak en de mond. Ik zou durven zeggen, bijna het omgekeerde van wat we met diezelfde spieren doen bij spanning of concentratie. Zou het niet kunnen dat geeuwen een natuurlijke reflex is om de vaak opgespannen spiergroepen van de kaak en de mond te relaxeren? Het is een natuurlijke vorm van ontspanning.

geeuwen is ontspannend

Oefeningen voor je kaken

De kaakspieren horen bij de sterkste spieren van ons lichaam. Bij stress staan die spieren chronisch opgespannen. We zouden kunnen zeggen: bij stress klemmen we de kaken op elkaar. Het is heilzaam precies die spieren regelmatig te relaxeren. Het gevolg van die ontspanning is dan dat de bloedsomloop in dat gedeelte van het lichaam hersteld wordt. En dat ook de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd wordt. Er bestaan ontspanningsoefeningen van precies die spiergroepen die vergeten worden ( ze worden beschreven in mijn boek Stop Stress pag. 150 ) Om goed effect te hebben moet je deze oefeningetjes geregeld doen. Elke dag zelfs. Het kost maar een paar minuutjes. Dan hebben ze een bijzonder aangenaam effect.

Geeuwen is ontspannen

Nu komt het speciale. Als gevolg van het ontspannen van de kaakspieren ga je spontaan geeuwen. Meerdere keren na elkaar zelfs. Hoewel geeuwen vaak wordt geassocieerd met vermoeidheid of verveling, kan het dus ook dienen om een snelle toevoer van zuurstof naar de hersenen te verzekeren en om te ontspannen bij stress. Bij het diep inademen tijdens een geeuw, wordt er immers extra zuurstofrijk bloed naar de hersenen gestuurd, wat mogelijk kan helpen bij het verfrissen en alerter maken van het brein. 


Misschien zijn er nog andere redenen waarom mensen geeuwen. Sommigen beweren dat het helpt bij de temperatuursregulatie van de hersenen. Het zou zorgen voor een afkoeling van de hersenen. In sommige omstandigheden is dit wellicht nodig … Geeuwen om het hoofd koel te houden ;)

  

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen