Hoe is de lucht in jouw slaapkamer?

Laat jij het raam ’s nachts open? Het hangt er natuurlijk van af waar je woont. Voor het zuurstofgehalte in de slaapkamer is dit een groot pluspunt. Een goede luchtkwaliteit komt de slaap beslist ten goede.

Nu het weer kouder wordt, zullen vele ramen dicht blijven. In het koude seizoen zijn we minder geneigd om de slaapkamer te verfrissen.

Luchtzuiverende planten

Er bestaan planten die heilzaam kunnen zijn op de slaapkamer. Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, helpen om te ontspannen bij stress, en kunnen zelfs een vleugje natuurlijke schoonheid toevoegen aan de slaapruimte. Ze worden zelfs slaapkamerplanten genoemd. Het blijft echter aanbevolen om naast planten ook nog te blijven zorgen voor goede ventilatie en regelmatig luchten. 

planten op de slaapkamer, niet alleen decoratief, ook prima voor een gezonde slaap

Aloe vera op de slaapkamer

Vijf slaapkamerplanten voor een betere luchtkwaliteit

Het is belangrijk om die planten te kiezen waarvan geweten is dat ze luchtzuiverend zijn, maar verwacht geen wonder van ze als het gaat om de hoeveelheid zuurstofproductie ’s nachts. Hiervoor zijn zowiezo meerdere slaapkamerplanten nodig.

  • Aloe vera: deze vetplant heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar het geeft ook zuurstof af ’s nachts.
  • Sanseveria: ook bekend als de "vrouwentong" of "snake plant," deze plant is zeer geschikt voor slaapkamers omdat hij 's nachts zuurstof afgeeft en schadelijke stoffen zoals formaldehyde kan verwijderen.
  • Lavandula: Lavendel heeft niet alleen een aangename geur, maar het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust door zijn kalmerende eigenschappen. Daarbij produceert ze ’s nachts zuurstof.
  • Jasmijn: Deze geurige plant kan helpen om een ontspannende sfeer in je slaapkamer te creëren en 's nachts zuurstof genereren.
  • Lepelplant: Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan 's nachts zuurstof produceren. Dus zeker de moeite deze aan te schaffen.

sanseveria kan stijlvol zijn, maar ook zinvol op de slaapkamer

Vrouwentongen voor zuurstof in de slaapkamer

Hoeveel slaapkamerplanten zijn er nodig?

Het exacte aantal planten dat nodig is, hangt af van verschillende factoren en is moeilijk precies te bepalen. Aanbevolen is om bijvoorbeeld een vijftal of meer Sanseveria bij elkaar te zetten; of een vijftal Jasmijnplantjes als je van de geur houdt. Vergeet natuurlijk niet dat planten ook zorg en onderhoud nodig hebben. Logisch dus dat je ze goed verzorgt om hun gezondheid en effectiviteit te behouden.

Slapen is een van de manieren die het lichaam gebruikt om het evenwicht te herstellen, om te recupereren en om te gezondheid te behouden.

Zuurstofproducerende planten op de slaapkamer dragen bij tot een betere slaapkwaliteit. Misschien een extraatje voor jouw gezondheid?

 

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen