We schenken terecht veel aandacht aan het proper houden van ons lichaam. En dan hebben we het meer specifiek over onze huid. Men zegt wel eens dat dit het grootste orgaan is van ons lichaam. Ik wil hier toch enige nuance aan toevoegen. Waarom? Als ik alleen maar naar ons ademhalingsstelsel kijk, dan blijkt dat veel groter dan we misschien op het eerste moment verwachten.
Het longslijmvlies, ook wel bekend als het respiratoir slijmvlies, is het slijmvlies dat de binnenkant van de luchtwegen bedekt, inclusief de luchtpijp, bronchiën en bronchiolen. De oppervlakte van het longslijmvlies is opvallend groot ten gevolge van talrijke kleine structuren zoals de trilharen en microvilli, die zorgen voor een groot oppervlaktegebied voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in de longen.
De oppervlakte van onze longen is vijftig keer groter
Onze huid heeft een oppervlakte van 1,5 tot 2 vierkante meter. De exacte oppervlakte van het longslijmvlies kan eveneens variëren van persoon tot persoon, maar het wordt bij een volwassene geschat op ongeveer 70 tot 100 vierkante meter.
Elke dag een douche nemen is logisch met het oog op hygiëne, ten minste als je niet telkens ingrijpende zepen gebruikt die de huidflora verstoren.
Maar wat doen we met de ‘binnenhuid’ van onze luchtwegen, die wel 50 keer groter is dan de huid? Houden we die ook proper?
voor zuivere zuurstof hoef je niet altijd ver weg te gaan
De basisverzorging van onze luchtwegen
Zou hygiëne en verzorging hier ook van belang kunnen zijn? Ik denk het wel. Want uiteindelijk probeert het lichaam toch constant zijn gifstoffen en zijn afvalstoffen te elimineren. Via de huid door middel van transpiratiezuren. Via de gal en via de darmen naar de stoelgang. En via de longen door het uitademen van koolzuur. Ter hoogte van dat longslijmvlies vindt er een constante eliminatie plaats van koolzuur. Het lijkt me logisch om ook hier te zorgen voor een basishygiëne door mee te helpen met deze drainage. We hoeven geen longziekte te hebben om dit ter harte te nemen. Natuurlijk hebben onze longen hulp nodig als we gevoelig zijn voor infectie, als we astma hebben of gevoelig zijn voor allergiën. Dan is er nog een extra reden om hier aandacht aan te schenken.
door de armen op te heffen, kunnen we dieper inademen
Een verfrissende douche voor de longen
Dit kan door elke morgen buiten op ons terras of aan de achterdeur diep in en uit te ademen. Wat het weer ook is, onze longen verdienen deze zuurstofdouche. Diep inademen, drie seconden of meer wachten, en dan langzaam en bewust uitademen. Dan weer enkele seconden wachten om dan weer langzaam diep in te ademen. Soms merken we dat we niet echt diep kunt inademen. Dan helpt het door de armen op te helffen en over het hoofd te leggen als je inademt. Dit vijf à tien maal herhalen zorgt er voor dat onze 'ademhalingsballon' ( want onze longen werken als een ballon) ververst en verfrist wordt en in al zijn plooitjes van oude gassen wordt bevrijd. De voordelen zijn opvallend. Onze luchtwegen blijven in conditie. Deze actie verfrist onze bloed. Het maakt ons proper diep van binnen. Onze longen elke morgen 'poetsen' zorgt ook voor meer vitaliteit.