Tijm: super voor de luchtwegen

Ik lees regelmatig dat tijm goed is voor de luchtwegen. Hoe kan ik dit in de praktijk toepassen? Kunt u me zeggen hoe ik tijm moet gebruiken en in welke vorm?

 D.V. uit Antwerpen

Thymus vulgaris of tijm is inderdaad een plant die effect heeft op de luchtwegen.

Tijm werd vroeger veel gebruikt bij infectieziekte. Het verhoogt de weerstand. Het is ook versterkend bij langdurige infecties. Het bestanddeel thymol blijkt bacteriedodend te zijn. Bij inname wordt dit uitgeademd. Als je dus tijm inneemt via de mond, blijkt dit bestanddeel ter hoogte van het longslijmvlies uitgescheiden te worden en dan daar ter plaatse extra effect te hebben tegen infecties van de luchtwegen.

Thymus vulgaris maakt slijmen los

Thymus vulgaris heeft eveneens de bijzondere eigenschap de nervus vagus af te remmen. De nervus vagus stuurt onder andere de slijmvliezen van de luchtwegen, die dan opzwellen en meer slijm produceren. Daardoor krijg je ‘meer ruimte’ en dus ook meer lucht. Tijm vermindert dus de slijmproductie en maakt de vastzittende slijmen los.

Thymus vulgaris voor de longen

Hoe tijm innemen?

Thymus vulgaris kan in de vorm van thee. Dit werkt zeer goed. Om de twee uur een kopje.

Het bestaat ook in de vorm van essentiële olie die in verdampers wordt gedaan.

Het meest eenvoudige is de moedertinctuur of nog sterker het ultrasoon extract, de UE vorm. Hiervan kan je 6 maal daags 30 druppels gebruiken en verminderen zodra het beter wordt. Bij kinderen en zwangeren zou ik advies vragen bij de behandeld arts over de juiste dosering. Bij chronische infectie is drie maal per dag meestal voldoende.

 

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen