Minder grip op tijd?

Iemand zei me: ‘ Covid is voor mij een zegen geweest. Ik ben gedwongen geweest bepaalde patronen en gewoonten in mijn dagelijks leven te veranderen. En dat heeft me goed gedaan. De meesten ervaren echter ook problemen en moeilijkheden die er voordien niet of minder waren.

Meer struktuur? Meer tijd

Een van de gevaren is dat je minder vat hebt op je tijd. Vroeger leefden wij misschien meer gestructureerd. Nu we meer thuis zijn of thuis werken, kan het zijn dat we minder grip hebben op onze tijd en dat we minder efficiënt werken.

Als we buitenshuis werken zitten we in een vast terugkerend schema dat ons in feite dwingt een zekere structuur te hebben in ons leven. Nu kan ons privéleven meer vermengd geraken met onze professionele activiteiten.

Een schema opstellen tegen stress

Het kan zijn dat we een tijdschema moeten maken. Een dagplan, een weekplan is dan vaak nodig om iets te bereiken. Anders zou wel eens kunnen blijken dat de week voorbij is zonder dat we iets van onze doelstellingen gerealiseerd hebben.

Dit laatste draagt bij tot lusteloosheid die zelfs kan leiden tot een vorm van depressiviteit. De oplossing?

Een duidelijk doel betekent minder stress

Structuur brengen in je dag. Dit wil zeggen een specifiek doel omschrijven, dan een plan maken, een tijdsschema opstellen en ook enkele controlepunten inbouwen. Dit kan ons helpen deze speciale dagen vorm te geven.

Het betekent praktisch dat we onze tijd indelen in werkuren, pauzes, vaste eetmomenten en misschien zelfs een tijd om even naar buiten te gaan ( een kleine boodschap met de fiets? ).

Minder stress en meer arbeidsvreugdeJe loopt enkel bergop met een specifiek doel voor ogen

Minder stress en meer arbeidsvreugde

Als we dan merken dat we onze doelstellingen bereiken, dan geeft dat natuurlijk arbeidsvreugde en voldoening. Dit heeft ieder mens nodig om zijn werk goed te doen, maar ook om levensvreugde te ervaren. Dit kan stress en spanning verminderen.

De boodschap is dus: maak een weekplan of een maandplan gebaseerd op je doelstellingen en bepaal op voorhand wat je precies bereiken wil en wanneer. Natuurlijk moet dit schema realistisch zijn.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen