Wat kan je zelf doen bij oorpijn?

In vorig artikel werd aangestipt hoe belangrijk de buis van Eustachius is bij het ontstaan van otitis. Welke natuurlijke middelen kan je gebruiken? Kun je oorontsteking voorkomen?

Als de buis van Eustachius dicht is

Van het moment dat de slijmvliezen opzwellen, kunnen er problemen ontstaan in de afvoer van de buis van Eustachius. De opening van die buis van het middenoor naar de neus wordt kleiner en kan dicht geraken, met het gevolg dat er gemakkelijk pathogene micro-organismen  tot ontwikkeling komen in het middenoor. Dit opzwellen van de mucosa kan ook de basis zijn van sinusitis. Dit is iets voor later. Soms hoor je een klik bij het slikken, hetgeen kan wijzen dat de mucosa gezwollen is.

otitis moet verzorgd worden

Hoe kan ik de slijmvliezen ontzwellen?

Op welke manier kunnen we oorontstekingen beïnvloeden? Door de slijmvliezen te ontzwellen. Daardoor kan de buis van Eustachius zijn drainerend werk terug uitoefenen.

Omdat de parasympaticus ( deel van het autonoom zenuwstelsel ) de slijmvliezen doet zwellen, komen hier alle middelen die de parasympaticus afremmen in beeld.


Juweeltjes uit de natuur

Thymus UE ( een extract van Thymus vulgaris ) is zo’n interessant plantaardig middel dat niet alleen de slijmvliezen ontzwelt, maar dat ook een anti-infectieuze werking heeft op het gehele ademhalingssysteem. Een onderdeel van Thymus wordt na opname zelfs uitgeademd ter hoogte van de bronchioli. Hoe vroeger je begint, hoe beter het resultaat. Bij de eerste symptomen mag het elke twee uur ingenomen worden. 

Tthymus vulgaris voor de luchtwegen

Heel opmerkelijk is dat snoepen de mucosae doet zwellen. Bij ontsteking van de bovenste luchtwegen ( neus-keel-oren) is dus het stoppen met snoepen en zoetigheden zeker aangewezen. Je zult sneller resultaat hebben.


Gentiana lutea en Hyssopus officinalis zijn ook plantaardige middelen die de slijmvliezen ontzwellen en een anti-infectieuze en anti-inflammatoire werking hebben.

Salvia UE ( extract van Salvia officinalis) heeft eveneens een opmerkelijk helende invloed op de bovenste luchtwegen. Vooral op het mondslijmvlies, op het neusslijmvlies en de keel. Dit middel kan ook in de vorm van thee ingenomen worden ( Saliethee). Het is werkzaam tegen ontstekingen.

Plantago MT ( smalbladige weegbree ) is een middel speciaal tegen middenoorontstekingen.

Grootste fout

Vergeet niet dat het stoppen met zoetigheden heel wat problemen van neus-keel-oren kan voorkomen. De grootste fout die gemaakt wordt bij het innemen van deze plantaardige middelen is dat veel te snel gestopt wordt met het innemen. Men heeft de neiging te stoppen zodra de last vermindert, zodra de pijn of de druk weg is. Maar het is goed bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen ( oorpijn, keelpijn ) zeker nog een week langer in te nemen nadat de symptomen verdwenen zijn.

Voor diagnose is het altijd goed naar je huisarts te gaan en zijn adviezen ter harte te nemen.Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen