Otitis? Hoe kom ik er aan?

Een middenoorontsteking kan best pijnlijk zijn. Het kan mogelijk een serieuse infectie zijn en medische hulp vergen. Wat kan je doen om het niet zo ver te laten komen? Kan je zelf wat doen? Is er preventief iets aan te doen? Enkele dingen die je moet weten:

Het middenoor en de neus zijn met elkaar verbonden

Het oor heeft een bijzondere constructie. Het bestaat uit drie delen. Het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het is vooral het middenoor dat voor problemen zorgt bij een oorontsteking. Meestal gaat het om een middenoorontsteking.

Het middenoor bevindt zich achter het trommelvlies. Het is de holte waarin zich de gehoorsbeentjes bevinden. Het speciale is dat deze holte niet is afgesloten. Het middenoor staat in verbinding met de neusholte. Door een buisje dat uitmondt achteraan in de neusholte, bijna in de keel. Het gaat om de buis van Eustachius. Deze verbinding dient om het middenoor ‘proper’ te houden en het zorgt er ook voor dat de druk in het middenoor optimaal blijft voor een goed gehoor.

De buis van Eustachius moet open kunnen

Deze buis kan normaal open en dicht. Met geeuwen en slikken kan de doorgang beïnvloed worden.

Het is echter een probleem als deze verbinding tussen middenoor en neus niet meer open kan. Alle vormen van zwellingen kunnen de doorgang belemmeren.

Als je weet hoe dit meestel veroorzaakt wordt, helpt het om zelfs preventief iets te doen tegen oorontstekingen.

De buis van eustachius is bekleed met een ‘binnenhuid’, een slijmvlies. Het middenoor ook trouwens en de binnenzijde van de neus eveneens. Het slijmvlies van de buis van Eustachius dient om slijm te produceren. Dit slijmvlies bevat ook trilhaartjes die het slijm in de richting van de neusholte voortduwen. Zo wordt het middenoor gezuiverd van vuil en infecties. Bacteriën worden in dat slijm opgevangen en naar de keel teruggevoerd.

Wat doet de mucosae of de slijmviezen zwellen?

De slijmvliezen van de bovenste luchtwegen worden bestuurd en gereguleerd door het autonoom zenuwstelsel. Vooral de parasympaticus heeft een grote invloed. Dit deel van het autonoom zenuwstelsel zorgt ervoor dat slijm geproduceerd wordt en dat de slijmvliezen extra doorbloed worden. Dit betekent dat ze dikker worden. De slijmvliezen zwellen. Dit impliceert dat er minder ruimte overblijft in de buis van Eustachius. Geen probleem, tenzij het slijmvlies van de buis zodanig opgezwollen is dat de buis dicht blijft. Dit is de oorzaak dat het middenoor afgesloten wordt van de neusholte. Slijmen en vocht worden niet meer afgevoerd. Infecties ontstaan. Bacteriën en virussen wrijven in hun handen. Wat een geweldig milieu om te gedijen, om zich te vermenigvuldigen, lekker warm, goed vochtig. Dit heeft mogelijk serieuze gevolgen. Dus alles wat de slijmvliezen doet zwellen vergemakkelijkt het ontstaan van otitis.

wat moeten we weten over otitis?

De ideale oplossing voor otitis

Wat is de ideale oplossing? De buis terug open krijgen. Bij kinderen die herhaalde otitis hebben – of die meerdere middenoorontstekingen gehad hebben- , is de buis van Eustachius chronisch gezwollen en dicht. Dan overweegt men soms een opening te maken aan de andere kant, namelijk aan de kant van het trommelvlies. Door buisjes in het trommelvlies te steken. Hierdoor wordt het vocht en natuurlijk ook de druk uit het middenoor weggehaald. Maar het is beter de buis van Eustachius open te krijgen. Dit is natuurlijker en fysiologischer .… weliswaar niet altijd evident, maar als het enigszins mogelijk is, is dit de beste keuze. Hoe kun je de buis van Eustachius open krijgen? Wat kunnen je zelfs preventief doen om het oor te verzorgen als er een neiging is voor oorontstekingen?

Volgend artikeltje komt er aan…

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen