Elke dag gebruiken we tandpasta. Een deel slikken we zelfs in. Voor het gebit zal het misschien wel goed zijn. Maar is dat ook zo voor de rest van het lichaam het geval? Heeft tandpasta invloed op onze gezondheid? Enkele bedenkingen en mogelijkheden.
Is gewone tandpasta wel gezond?
Ik gebruik al een hele tijd geen gewone tandpasta meer. Hier heb ik enkele redenen voor.
In mijn opleiding tot arts - vorige eeuw dus ;) – herinner ik me dat we labotesten moesten doen. Het zit wel heel ver in mijn geheugen, maar het ging er over dat een bepaalde kleurstof opgenomen ter hoogte van een slijmvlies enkele minuten later meetbaar was in de bloedsomloop van de tenen. Wat ik onthouden heb is dat stoffen snel opgenomen kunnen worden via de slijmvliezen.
Ingrediënten van tandpasta worden opgenomen
Dan begrijp je natuurlijk mijn verontrustende gedachten in verband met het dagelijks gebruik van tandpasta. Hoeverre worden de chemische bestanddelen van de tandpasta opgenomen in ons lichaam, gewoon door het poetsen van de tanden? Tandpasta bevat vaak stoffen zoals fluoride, schuurmiddelen, bindmiddelen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Fluoride is bijvoorbeeld een ingrediënt dat helpt bij het versterken van tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Het wordt in kleine hoeveelheden opgenomen door de tanden tijdens het poetsen. Er zijn echter ook zorgen geuit over overmatige blootstelling aan fluoride, omdat te veel fluoride schadelijk is voor de gezondheid, zeker voor jonge kinderen die tandpasta kunnen inslikken.
Is de invloed van tandpasta echt onderzocht?
Het gaat toch om bleekmiddelen, chemische stabilisatoren, kleurstoffen enzovoort. Natuurlijk is er onderzoek gedaan naar de veiligheid van de producten. Maar je kunt me toch niet zeggen dat het effect van tien jaar tandpastagebruik - elke dag – vaak meermaals per dag – onderzocht is door wetenschappelijke proeven die tien jaar lang duurden. Dit soort testen zijn nooit gebeurd! Het effect op lange termijn weet dus niemand. De opmerking dat de bestanddelen slechts zeer beperkt worden geassimileerd door het mondslijmvlies zal zeker juist zijn. Daar twijfel ik niet aan.
Chronisch én cumulatief effect van tandpasta
Maar een heel klein beetje, heel vaak ingenomen, en heel lang ingenomen, kan ook schadelijk zijn. Want tanden poetsen is iets dat je elke dag doet, meermaals per dag en dat je hele leven lang. Ik ben van oordeel dat we het effect van dit heel klein beetje onderschatten omdat we het cumulatief toepassen, meer dan 700 keer per jaar in onze mond nemen en zelfs inslikken, 7000 keer per tien jaar, tel maar verder … Daarbij zijn kleine wondjes in de mond niet zeldzaam. Nu en dan hebben we tandvleesontstekingen en dan komt die tandpasta zelfs in open wonden terecht. Zo onschuldig is dat toch niet. Temeer als we denken aan de fluor die dan meer binnenkomt dan heilzaam is.
tanden poetsen moet niet altijd met tandpasta
Gezonde mogelijkheden voor je tandverzorging
Zijn er alternatieven om je tanden goed te verzorgen? Of beter nog om heel je mond goed te verzorgen?
Zout: tanden poetsen met wat zout is een optie. Maar oppassen dat je het glazuur niet beschadigt. Natuurlijk niet de bedoeling. Dus voorzichtig zijn. Zeezout kan ook worden gebruikt om een zoutwateroplossing te maken, die kan helpen bij het spoelen van de mond en het verminderen van ontstekingen.
Natriumbicarbonaat (zuiveringszout): Dit heeft eveneens schurende en reinigende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van oppervlakkige vlekken en tandplak.
Xylitol: Dit natuurlijke zoetmiddel wordt vaak gebruikt in kauwgom en tandpasta vanwege zijn vermogen om de groei van bacteriën te remmen en tandbederf te verminderen.
Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een verfrissende smaak en kan een aangenaam gevoel van frisheid in de mond achterlaten. Maar het heeft ook antimicrobiële eigenschappen.
Kruidenthee: Sommige kruidentheeën, zoals kamille en groene thee, bevatten antioxidanten en antimicrobiële eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de mondgezondheid.
Propolis: Dit is een bijenproduct met antimicrobiële eigenschappen. Het kan worden gebruikt om mondinfecties te voorkomen en te behandelen.
Weleda heeft enkele natuurlijke tandpasta’s die hier zeker passen. In de Oral Care serie heb je de keuze tussen verschillende soorten tandpasta’s waaronder de Calendula Tandpasta en Saline Tandpasta. Deze verzorgingsmiddelen zijn allemaal zonder fluoride.
Het belang van je mondslijmvlies
Een gezond mondslijmvlies is een grote bescherming voor je lichaam. Je moet er met zorg mee omgaan. Het is de voordeur die je beschermt tegen kwaaddoeners. Je moet de mond zien als een propere voordeur die goed en veilig sluit. Een beschutting tegen de koude en de wind. De veilige poort van je stad. Daarbij is ook de mondflora van bijzonder groot belang. Daarover wil ik het graag later hebben.