Supertips voor een prima mondgezondheid

Hoe kun je op een eenvoudige en natuurlijke manier zorgen voor een gezonde mond?

Preventieve tandartsbezoeken, dat wat je eet en drinkt en bepaalde natuurlijke producten kunnen een grote hulp zijn. 

Een goed mondhygiene zorgt voor het behoud van een gezond mondmicrobioom.

Speeksel heeft antimicrobiële eigenschappen en herstelt een foute pH. Normaal is de pH van het mondvocht tussen 6,5 en 7,5.

Mondhygiëne en tandartsbezoek

Een regelmatig tandartsbezoekter controle en om eventueel tandsteen te verwijderen is zeker aanbevolen. Maar als je tandsteen hebt, is dat in feite al een teken dat je mond niet in orde is.

noodzakelijke verzorging van je gebit

Meestal wordt tandpasta met fluor aangeraden. Fluor maakt de tandglazuur van het gebit 'sterker'. Er is echter enige bezorgdheid over de mogelijke neurologische effecten van fluoride-inname. Er zijn studies die aantonen dat fluor in verband kan gebracht worden met neurologische stoornissen. Je moet toch bedenken dat je elke dag, zelfs meerdere malen per dag, en dit jaar in jaar uit, een bepaalde hoeveelheid van de tandpasta die je gebruikt, ook inslikt. Zie ook een vorig artikel "Is tandpasta gezond?"    

aan vele tandpasta's is er fluoride toegevoegd

De firma Weleda heeft enkele natuurlijke tandpasta’s die hier zeker aanbevolen zijn. In de Oral Care serie heb je de keuze tussen verschillende soorten tandpasta’s waaronder de Calendula Tandpasta en Saline Tandpasta. Deze prima verzorgingsmiddelen zijn allemaal zonder fluoride.

Wat eten en drinken voor een gezonde mond

Wat we eten en drinken heeft natuurlijk een impact op onze mond en meer speciaal op ons mondslijmvlies. En dus ook op de rest van ons lichaam.

 1. Vezelrijke voeding kan de speekselproductie stimuleren. Speeksel heeft antimicrobiële eigenschappen en helpt bij het neutraliseren van zuren in de mond. Bovendien kunnen vezels de groei van gunstige bacteriën bevorderen.
 2. Zuivelproducten zoals yoghurt en bepaalde kazen kunnen de mondgezondheid bevorderen. Ze bevatten calcium en fosfor, die helpen bij het remineraliseren van tanden. Bovendien kunnen bepaalde probiotische bacteriën in gefermenteerde zuivelproducten een positieve invloed hebben op het mondmicrobioom.
 3. Hydratatie: Voldoende water drinken is van essentieel belang voor het behouden van een gezond slijmvlies. Een droge mond is zeer kwetsbaar en heeft moeite om zijn verdedigende rol te vervullen.
 4. Antioxidantrijke voeding: Voeding rijk aan antioxidanten, zoals groenten en fruit, kan bijdragen aan een gezond mondmicrobioom. Antioxidanten helpen ontstekingen verminderen en bevorderen een evenwichtige bacteriële samenstelling.
 5. Kruiden en specerijen: Sommige kruiden en specerijen, zoals kaneel en kruidnagel, hebben antimicrobiële eigenschappen en kunnen helpen bij het remmen van de groei van schadelijke bacteriën in de mond.

juiste voeding voor een gezond mondslijmvlies

fruit en groente is prima voor het mondslijmvlies

Vier dingen die niet goed zijn voor je mond

 1. Alcohol: Overmatig gebruik van alcohol kan leiden tot een verstoring van het evenwicht tussen gunstige en schadelijke micro-organismen, wat kan bijdragen aan mondgezondheidsproblemen zoals tandvleesontsteking en parodontitis. Alhohol droogt het mndslijmvlies ook uit.
 2. Tabak: tabak is schadelijk voor het mondmicrobioom. Het verstoort het evenwicht tussen micro-organismen helemaal. Tabak is toxisch en is erg negatief voor de immuniteit.
 3. Alles wat ‘TE’ is mijden: alles wat te zuur is (pH 2,5 van Cola = extreem zuur ), alles wat te koud, te warm, te spicy is
 4. Overmatige consumptie van suikers, snoep en gezoete producten kan leiden tot een overgroei van zuurvormende bacteriën, wat op zijn beurt tandbederf kan bevorderen.

Geraffineerde suiker en geraffineerd meel: waarom niet gezond?

geraffineerde suikers verzuren het mondslijmvlies


Zeven natuurlijke tips om je mond te verzorgen

 1. Mondspoelingen met zout water: Spoelen met een zoutoplossing kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het genezen van wondjes in de mond.
 2. Aloë vera: deze plant staat bekend om zijn weldoend effect op de huid en voor zijn ontstekingsremmende invloed, maar wordt soms ook gebruikt om kleine mondirritaties te behandelen. Je kunt een klein beetje aloë vera-gel rechtstreeks op het getroffen gebied aanbrengen. Er bestaat ook tandpasta met aloë vera. 
 3. Kamillethee: Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het kalmeren van geïrriteerd mondslijmvlies. Je kunt kamillethee maken en deze laten afkoelen voordat je ermee spoelt.
 4. Vitamine C- en zinksupplementen: Een gezond dieet met voldoende vitamine C en zink kan bijdragen aan een gezond slijmvlies en een beter werkend immuunsysteem.
 5. Calendula heeft genezende eigenschappen bij huidirritaties en slijmvliesproblemen. Je kunt de tinctuur gebruiken om ontstekingen te verminderen en wondjes te genezen. Enkele minuutjes in de mond houden en dan mag je de tinctuur doorslikken. Als het slijmvlies genezen is, toch niet te vlug stoppen met de behandeling.
 6. Lijnzaadolie: Lijnzaadolie heeft antimicrobiële eigenschappen. Neem drie maal daags een eetlepel lijnzaadolie, hou die lang in je mond, spoel als het ware je mond met de olie voordat je het inslikt. Dit heeft een positief effect op het microbioom van je mond. 
 7. Salvia officinalis: Salie staat bekend om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit is het eerstkeuzemiddel voor bijna alle mondproblemen. Salvia UE kan drie maal daags worden gebruikt. Een minuutje in de mond houden. De mond er mee spoelen en dan doorslikken. Saliethee is ook een optie.

 


Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen