Oesterzwam. Echt lekker en echt gezond.

Waarom oesterzwammen op je bord? Lekker en heel gemakkelijk te bereiden. De oesterzwam is een bijzonder voedzame paddenstoel. Super gezond en de teelt ervan is heel vriendelijk voor de natuur.

Eet jij wel eens oesterzwammen? 

De oesterzwam kent vele toepassingen, zowel in de soep, in sauzen of in lauwwarme salades verwerkt. Gebakken oesterzwammen! Je hebt de roze tongoesterzwam en de grijsbruine kalfsoesterzwam, beiden heerlijk in allerlei gerechten. De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en hoeft maar een paar minuten te worden gebakken.

de oesterzwam is een super vleesvervangerde oesterzwam is niet alleen gezond en lekker, maar heeft ook een prachtige struktuur

Waarom is oesterzwam zo gezond?

Het is een vleesvervanger bij uitstek. Omdat er veel ijzer in zit en omdat deze paddenstoel eiwitrijk is.

De Pleurotus ostreatus ( de wetenschappeloijke naam van oesterzwam) kan een boost zijn voor je immuniteit. In de oosterse geneeskunde wordt oesterzwam gebruikt om de immuniteit te stimuleren. Blijkbaar zitten er stoffen in die antiviraal werken en die een antibacterieel effect hebben. Het heeft ook een positieve invloed bij vermoeidheid.

De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Ook veel ijzer! En weinig caloriën. Dus interessant voor je slanke lijn.

Een oesterzwamrecept voor jou

Piet van Restaurant Noordoever in Leuven bracht me op het idee iets te schrijven over dit bijzonder natuurlijk product en stuurde me zelfs een recept dat ook zij gebruiken in hun vegetarisch restaurant. Een recept dat je gemakkelijk zelf kunt proberen.

Wat je nodig hebt:

sojadrink
mosterd
peterselie
tarwebloem ( of misschien andere? speltbloem bijvoorbeeld)
volkoren paneermeel
en natuurlijk oesterzwam

Maak een mengsel van sojadrink, mosterd, tarwebloem en peterselie in een kom. Daarnaast doe je volkoren paneermeel apart in een andere kom. De oesterzwammen per steel in het mengel doen en daarna in het volkoren paneermeel. Nadien wat uitschudden en op de bakplaat of in de pan met wat olijfolie leggen. Een paar minuutjes bakken. Afwerken met wat krulpeterselie en limoen. Eventueel kruiden.

Je kan ze dan ook nog dippen in je zelfbereide veganaise (https://bioacademy.be/gezond-alternatief-voor-mayonaise/)

oesterzwam bakken met wat olie

oesterzwam kun je bereiden in wat olie

Tips ivm oesterzwam

Wat is de houdbaarheid van de oesterzwam?  Oesterzwammen bewaar je best in een papieren zak in de koelkast. Dan blijven ze gedurende vijf à zes dagen bruikbaar.

Hoe preparen? Niet wassen, maar afborstelen

Hoe zelf kweken? Wist je dat je oesterzwammen gewoon thuis kunt kweken? Oesterzwammen groeien namelijk uitstekend op koffiedrab! Zij houden van warmte en vocht. Ze groeien namelijk het beste op een broeierige bodem met veel bacteriën. Kwekers gebruiken vaak stro en besproeien dit met water. Na enkele dagen heb je al de eerste knopjes, en na een week kun je de oesterzwammen al oogsten.


Heerlijk bij een gerecht als vleesvervanger, als fingerfood, aperitief hapje ... 

Smakelijk én gezondheid!


Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen