Lage rugpijn of lumbago. Suggesties voor verlichting.

Lage rugpijn of lumbago. Suggesties voor verlichting.

Ik heb elke dag rugpijn. Lumbago zei mijn huisarts. Een paar keer heb ik foto’s laten maken. Zelfs een scan. Maar er was niets speciaals op te zien.  Ik heb wel een zittend werk. Daarbij zit ik ook nog eens elke dag een paar uur in de auto. Mijn kinesist zei me dat dit de oorzaak van mijn klachten is. Ook gebrek aan beweging. Ik heb geen zin om pijnstillers te nemen. Maar op die manier verder doen is ook geen optie. Hebt u enkele suggesties voor mij?

L.D. uit Brussel


Lumbago of lage rugpijn is een zeer veel voorkomend probleem. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk en dus ook verschillende behandelingen. 

Vele oorzaken van lage rugpijn

Een hernia van een van de lumbale disci komt redelijk veel voor. Bepaalde letsels, artrose en artritis behoren tot de mogelijkheden. Soms ligt de oorzaak in de heupgewrichten. Soms zit het vertrekpunt van de problematiek bij de voeten. Waardoor de bekkenstand uit balans is. De nekwervels en zelfs het gebit kunnen de oorzaak zijn van lage rugpijn. Je snapt dus wel dat een goed advies altijd gebaseerd moet zijn op je persoonlijke situatie en op een goed onderzoek.

Adviezen voor lage rugpijn of lumbago

Ik kan natuurlijk enkel een algemeen advies geven. Bepaalde zaken zijn van bijzonder belang. 

De zithouding is heel bepalend. Recht zitten is blijkbaar moeilijk. In het dagelijks leven vervallen we in gewoonten. Als we zitten, schuiven we met het bekken vaak een beetje naar voor, waardoor we voor een deel op de onderrug zitten – op het heiligbeen of het sacrum. En dat veroorzaakt een spanning van de spieren rondom. Als dat herhaaldelijk gebeurt ontstaat een chronische irritatie in die zone. Zelfs zonder dat er een daadwerkelijk letsel aanwezig is.

Een zadelstoel kan hier een grote hulp zijn. Zo’n stoel belet het naar voor schuiven van het bekken, waardoor je geholpen wordt recht te zitten. 

Een kniestoel kan een hulp zijn bij lumbago

Nog een mogelijkheid is een kniestoel zoals hier afgebeeld. Ook deze soort stoel zorgt er voor dat je stabieler blijft met je bekken. Sommigen hebben evenwel wat last aan de knieën als ze deze stoel gebruiken.

Regelmatig bewegen is zeker aangewezen

Wat zeker een goed advies is: sta minstens elk uur eens recht om te bewegen. Trouwens na drie kwartier werken valt de concentratie weg en is het goed een kleine pauze te nemen van een kwartiertje. Rechtstaan en bewegen is meer dan welkom voor de rugspieren.

Rugpijn bij kinderen

Zware boekentassen kunnen een rugprobleem veroorzaken bij kinderen. Ik heb altijd zin om naar de leraren te gaan en te vragen of het wel echt nodig is dat die jongens en meisjes al die zware boeken elke dag moeten meenemen naar school. De manier van het heffen van een gewicht speelt mee. 

Suggesties voor lage rugpijn

Verdere mogelijkheden bij lumbago

Een goed onderzoek door een osteopaat kan ook zinvol zijn. Soms speelt de nek een rol in het probleem, soms de darmen, mogelijk stoornissen in de onderbuik. Dan moet daar natuurlijk op gewerkt worden. Je ziet dat het niet altijd zo simpel is.

Er bestaan ook eenvoudige oefeningen om de getormenteerde spieren van de onderrug te ontspannen, te ontlasten en terug in balans te brengen. Vraag eerst advies van je arts, omdat sommige oefeningen niet aanbevolen zijn bij een hernia bijvoorbeeld.  In een komend artikel zullen we enkele oefeningen in beeld brengen.


Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen