HET UUR EN HET SEIZOEN VAN JE HART

 In de natuur zien we dat alles op zijn tijd gebeurt. In ons lichaam is dit ook zo. Er zijn verschillende cycli die een grote rol spelen in ons leven, en dus ook in onze gezondheid. Een duidelijk voorbeeld is de menstruele cyclus bij de vrouw. Het dag- en nachtritme van ons hormonaal systeem. Ook onze organen zijn onderhevig aan een natuurlijke ritmiek. Ons hart en bloedvaten zijn het gevoeligste rond de middag en in de zomerperiode. Op die momenten is het hart gevoeliger voor belasting, maar ook voor verzorging en het innemen van plantaardige middelen, zoals Crataegus.

Het komt er op aan rekening te houden met het ritme van onze systemen. In onze moderne geneeskunde wordt daar weinig of niet naar gekeken. Toch speelt het een grote rol. In de Chinese ‘ fysiologie’ wordt er blijkbaar wél rekening mee gehouden. Zo kennen zij de orgaanklok.

Het ritme van onze organen

De orgaanklok volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een concept dat stelt dat elk orgaan in ons lichaam op bepaalde tijden van de dag een piek- of actieve fase doormaakt. Deze klok verdeelt de 24 uur van de dag in twee uur durende blokken die corresponderen met verschillende organen.

OVERZICHT VAN DE ORGAANKLOK

  1. 23:00 - 01:00 uur: Galblaas
  2. 01:00 - 03:00 uur: Lever
  3. 03:00 - 05:00 uur: Longen
  4. 05:00 - 07:00 uur: Dikke darm
  5. 07:00 - 09:00 uur: Maag
  6. 09:00 - 11:00 uur: Alvleesklier en milt
  7. 11:00 - 13:00 uur: Hart
  8. 13:00 - 15:00 uur: Dunne darm
  9. 15:00 - 17:00 uur: Urineblaas
  10. 17:00 - 19:00 uur: Nier
  11. 19:00 - 21:00 uur: Pericard
  12. 21:00 - 23:00 uur: Drievoudige verwarmer

Hoe werkt de orgaanklok?

Volgens de TCG wordt elke fase geassocieerd met specifieke energieën en functies die verband houden met het betreffende orgaan. Het idee is dat wanneer een bepaald orgaan in zijn actieve fase is, het extra gevoelig is en aandacht en verzorging kan gebruiken. Daarom wordt aanbevolen om tijdens die tijden extra voorzichtig te zijn met de betreffende organen en hun functies. En ook van het moment te profiteren om het orgaan of het systeem ( preventief ) te verzorgen. 


Wat is het uur van je hart?

Wat kunnen wij leren van het natuurlijk ritme van onze organen? Dat het bijvoorbeeld beter is geen zware inspanningen te doen tussen 11 uur en 13 uur. Omdat dan het hart het gevoeligste is. Ook het moment om hartverzorgende middelen in te nemen zoals Crataegus ( Meidoorn ).


Wat is het seizoen van je hart?

Wij zijn blijkbaar ook gevoelig voor het ritme van de seizoenen. Welke organen zijn het meest actief in de zomerperiode? Onder andere het hart. Het hart en de dunne darm worden geassocieerd met de zomer. Het hart wordt beschouwd als de heerser van alle organen en speelt een vitale rol bij het reguleren van de bloedsomloop en emoties. De dunne darm is verantwoordelijk voor het absorberen van voedingsstoffen en het scheiden van zuivere en onzuivere elementen. Volgens de TCG komen aandoeningen die met het hart te maken hebben meer voor in de zomer.

Het hart speciaal verzorgen in de zomer

Ja, het is zeker zinvol om het hart speciaal te verzorgen, niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Hoewel het hart een vitaal orgaan is dat voortdurend werkt, is het energetisch gevoeliger in deze periode van het jaar. Waarom is nog niet zo duidelijk. Ook  kunnen bepaalde zaken, zoals warm weer en veranderingen in de levensstijl tijdens de zomer, extra stress op het hart leggen. Welke raad wordt gegeven in de TCG?

  1. Hydratatie: zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft, vooral tijdens warme zomerdagen. Voldoende vochtinname helpt bij het handhaven van een normale bloeddruk en bevordert een goede doorbloeding, hetgeen belangrijk is voor een gezond hart.om te reinigen moet je water drinken
  2. Zo natuurlijk mogelijke voeding: eet een evenwichtig en voedzaam dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, verzadigde vetten, transvetten en geraffineerd zout, omdat deze factoren het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.
  3. Lichaamsbeweging: blijf bewegen, ook tijdens de zomermaanden. Kies voor activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of andere vormen van cardio die de conditie van het hart verbeteren en de bloedcirculatie bevorderen.
  4. Heb stress in de hand: spanning kan een negatieve invloed hebben op het hart. Zoek manieren om stress te beheersen, zoals ademhalingsoefeningen,. In het boek Stop Stress vind je vele bruikbare tips. Het verminderen van stress kan helpen om de gezondheid van het hart te bevorderen. ( tabblad boeken)
  5. Opletten als het erg warm is: bescherm je tegen extreme hitte, zoals het dragen van luchtige kleding, het vermijden van intense fysieke activiteit tijdens de heetste uren van de dag en het zoeken naar schaduwrijke gebieden of airconditioning wanneer mogelijk. Oververhitting kan het hart belasten.
  6. Regelmatig onderzoek: laat je hart regelmatig controleren door een arts. Dit geldt met name als je risicofactoren hebt voor hart- en vaatziekten, zoals een familiegeschiedenis van hartproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, roken of overgewicht.
  7. Een bijzonder plantaardig middel om hart en bloedvaten te verzorgen ( ook preventief ) is Crataegus laevigata UE. Het extract van Crataegus blijkt de hartspiercel te helpen om meer zuurstof op te nemen. Drie maal daags 30 druppels is de aanbevolen dosering. Best maanden gebruiken voor een optimaal effect. Dit middel heeft nog meer effect als het ingenomen wordt in de zomerperiode.

 


Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Cis Arroo
Door

Cis Arroo

op 08 Jul 2023

Mooi verslag dank U ! Merkte gisteren in de Zon 13 u dat mijn hart overuren maakte ! Maar ook dat de Grateagus nu al 48 j dagelijks ingenomen in tabletvorm v Dr Vogel me aardig stabiel houd ! Met dank aan Alfred Vogel die de weg voorbereide !

Marcel Verheyen
Door

Marcel Verheyen

op 02 Sep 2023

Hallo Cis, bedankt voor je waardevol commentaar. Crataegus is inderdaad een bijzonder middel voor het hart. Grtz Marcel

janssens
Door

janssens

op 01 Sep 2023

ok pour l'horloge .... mais dans les heures que tu indiques s'agit il de l'heure solaire ou de l'heure officielle ?

Marcel Verheyen
Door

Marcel Verheyen

op 02 Sep 2023

Hallo, il s' agit de l'heure solaire. Ce sont les lois de la nature qui comptent. Tout l'autre est artificiel, un produit de l'homme. Merci beaucoup pour ta réaction. Bonne santé et bon weekend! Marcel

Reactie plaatsen