Onze longen vormen twee zakken die aan de binnenkant bekleed zijn met een slijmvlies of mucosa. Dit heeft een oppervlakte van 70 à 100 m2. Om goed te functioneren moet het slijmvlies vochtig zijn. Dat zorgt er onder andere voor dat de trilhaartjes die zich in een bepaald gedeelte van het luchtwegenslijmvlies bevinden, hun werk goed kunnen doen. Deze trilhaartjes bewegen ritmisch in een gecoördineerde golfachtige beweging, op een speciale manier, in één richting, namelijk in de richting van de keel, naar buiten!
Hoe houden de longen zich proper?
Het vuil, alle stofdeeltjes, de ingeademde micro-organismen en alle verontreinigingen van de ingeademde lucht, komen in dat dun laagje slijm terecht. Het slijm kleeft op het slijmvlies en wordt door de trilhaarbeweging langzaam naar de keel gebracht om opgehoest te worden of ingeslikt waar het in de zure maag terechtkomt. Op die manier wordt het lichaam ook beschermd tegen verkoudheden, virussen en andere infecties.
Natuurlijk hebben de longen een grote invloed op de samenstelling van het bloed. Want ter hoogte van de longblaasjes vind de uitwisseling plaats tussen zuurstof en koolzuur. Daar wordt koolzuur naar buiten gebracht en verder uitgeademd.
met bewust diep in- en uitademen helpen wij heel ons lichaam met zijn detox
Hoe kunnen wij de longen helpen met hun detox?
Wij reinigen de slijmvliezen van onze longen door extra te ademen in de buitenlucht.
Hoe zouden we dat kunnen doen? We kunnen elke dag ’s morgens of ’s avonds bijvoorbeeld, in de tuin, op ons terras of aan een geopend raam diep in en uit ademen. Langzaam diep inademen gedurende vijf tellen, twee tellen wachten en dan gedurende zeven tellen uitademen. Deze oefening vijf keer doen, zorgt voor een zinvolle extra drainage van onze longen. Tijdens de detoxperiode zouden we dit zelfs drie maal daags kunnen doen. Het kost maar enkele minuten.
Een dagelijkse wandeling waarbij we bewust diep in- en uitademen is hier zeker de moeite waard. Als we enigszins kunnen is het goed om de natuur op te zoeken om goede lucht in te ademen.
Heeft het drinken van water invloed op de longen?
Het voldoende drinken van bronwater blijkt hier weer van groot belang als we bedenken dat de vochtigheid van de longmucosa een bepalende factor is voor het goed functioneren van de luchtwegen. De luchtwegen moeten 'nat staan'.
een goed gekozen kruidenthee kan de longen helpenbij het ontgiftingsproces
De longen kunnen tijm en eucalyptus uitademen!
Thymus vulgaris – tijm blijkt een speciale invloed te hebben op de luchtwegen. Thymus vulgaris bevat een vluchtige olie. Als je Thymus inneemt, zal het lichaam de tijmolie via de mucosae van de longen uitscheiden. Die stoffen hebben daardoor een lokaal effect op de luchtwegen. Tijmolie werkt spasmolytisch en stimuleert de trilhaarwerking en de eliminatie van de afvalslijmen. Interessant te weten dat tabaksrook de trilhaarwerking meteen stillegt. Zelfs roken in de nabijheid van kinderen bijvoorbeeld remt in sterke mate hun longreiniging door het verlammen van de trilhaarwerking.
Tijmthee is een leuk hulpmiddel als we aan het detoxen zijn. Het helpt de longen met zijn ontgiftingswerk. Een gram kruid per kop. Meerdere kopjes per dag.
Eucalyptus thee werkt op een zelfde manier als thijmthee en kan ook gebruikt worden om de longen te reinigen, nog meer bij chronische bronchitis.
Vergeet niet de vijf detoxsystemen tegelijk aan te spreken, want dan heb je het meeste succes.
Algemene detoxtips: https://bioacademy.be/algemene-tips-om-te-detoxen/
Detox via de huid: https://bioacademy.be/detox-begint-bij-de-huid/
Detox via de nieren: https://bioacademy.be/help-je-nieren-om-te-detoxen/
Devolgende systemen die nog aan de beurt moeten komen: via de lever en de gal en via de darmen.