Verzachting voor je oogirritatie

Sinds enkele maanden heb ik aan beide ogen een vervelende irritatie. Eerst dacht ik dat ik een allergische reactie had. Het jeukte ook een beetje. Dan ben ik toch maar naar een oogarts geweest. Er was niet echt sprake van allergie. En voor de rest heeft hij ook niet zo veel gevonden. Alleen maar een irritatie van het oogslijmvlies. Geen duidelijke oorzaak.

Ik kreeg een zalfje voorgeschreven. Bestaat er in dit geval geen plantaardig product?

Mevr. S. A.  uit Deinze

Iets behandelen waarvan je de oorzaak niet weet, is natuurlijk altijd delicaat. Het lichaam heeft altijd een reden. Er is altijd wel een oorzaak of een bron van een symptoom.

Mogelijke oorzaken van oogirritatie

Misschien is er toch een zekere overgevoeligheid aan stof of iets anders. Een overgevoeligheid is niet altijd als een typische allergie gedetecteerd wordt. Of is er mogelijk een virale infectie die moeilijk is op te sporen.

Soms raakt een oog geïrriteerd door een accommodatieprobleem. Moeilijker lezen of last bij het werken op een computerscherm is dan erger tegen de avond.

Wellicht heb je de sterkte van je brillenglazen al laten nazien.

Euphrasia een juweeltje uit de natuur

Een bijzonder plantje bij oogirritatie is Euphrasia officinalis. Euphrasia of Ogentroost heeft zijn naam niet gestolen. Het bloeiend kruid wordt gebruikt om het medicijn te maken. Er wordt een waterige oplossing van gemaakt ofwel een alcoholische tinctuur. Er bestaan ook zalven waarin Euphrasia is verwerkt. Het middel heeft een samentrekkende invloed op de slijmvliezen en ook een pijnstillend effect. Euphrasiatinctuur wordt enkel gebruikt om in te nemen via de mond. Dit is vooral aangewezen als ook de slijmvliezen van de neus en de sinussen geïrriteerd zijn. Je kan drie maal daags 20 druppels innemen. 

plantaardige oogdruppels tegen irritatie

Euphrasia oogdruppels

Een waterige oplossing is voor uitwendig gebruik. Voor oogkompressen of voor oogdruppels. Homeoptic van Boiron is bijzonder interessant omdat de oogdruppels in aparte steriele unidosissen verpakt zijn. Hetgeen natuurlijk gemakkelijk is in gebruik én hygiënisch is. Hetzelfde voor Euphrasia stillidoses van Boiron. Ogentroost Oogdruppels van Weleda is eveneens een goed product. 

Dit plantje heeft bijzonder vaak bewezen doeltreffend te zijn bij alle vormen van oogirritatie.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen