Een hoortoestel zorgt voor betere conditie

Naarmate we ouder worden, gaat het gehoor vaak achteruit. Veel ouderen hebben moeite met het volgen van gesprekken in een rumoerige omgeving, zoals een restaurant of op straat. Ook de televisie staat vaak veel harder dan vroeger. Onderzoekers hebben aangetoond dat er verband bestaat tussen slechter horen en een achteruitgang in mentale vermogens en de lichamelijke conditie. Een hoortoestel kan een uitkomst zijn. En kan zelfs zorgen voor een betere conditie.

Slecht horen veroorzaakt ook andere problemen

Een patiënt van mij is audioloog en heeft vaak met slechthorenden te maken. Hij legde uit dat het veel energie kost je voortdurend te moeten inspannen bij alledaagse gesprekken om alles te kunnen volgen. Slechthorenden mijden dan ook vaak sociale activiteiten en dat leidt tot afzondering. Je bent minder geestelijk actief, zit vaker binnen en hebt minder lichaamsbeweging. Om op oudere leeftijd vitaal te blijven - zowel geestelijk als lichamelijk- is het van belang actief te blijven.

Onderzoek naar effect van gehoorverlies

In een recent Amerikaans onderzoek werden bijna 3000 senioren gevolgd, afkomstig uit verschillende delen van de Verenigde Staten. Een derde van de deelnemers had een normaal gehoor, tweederde had licht, matig of ernstig gehoorverlies. De groep met gehoorverlies scoorde in vergelijking met degenen met een normaal gehoor duidelijk slechter in verschillende tests, zoals loopsnelheid, uithoudingsvermogen en het bewaren van evenwicht. Hoe ernstiger het gehoorverlies, hoe slechter de scores in de tests.
Het advies van de genoemde audioloog is dan ook: laat als 60-plusser geregeld je gehoor testen. Is het gehoor achteruitgegaan, dan kan een hoortoestel echt een fijne hulp zijn om weer deel te nemen aan   sociale activiteiten. En daarmee zorgen voor een betere conditie. Zowel lichamelijk als geestelijk.

 
Het genoemde Amerikaanse onderzoek werd gepubliceerd in JAMA Netwerk Open.
Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen