Maakt schimmel je ziek?

Enkele jaren geleden kreeg ik een jong koppel op consultatie. Ze hadden steeds weer opnieuw infecties.

De behandelingen hadden wel effect, maar toch niet blijvend. Hadden ze vitaminen tekort? Was er toch iets met hun weerstand? Ik wist niet goed wat de reden was van hun zwakte.

Ze bleven kwakkelen, maandenlang. Met vage symptomen, steeds gerelateerd aan de luchtwegen.

Schimmel in een vochtig huis

Op een bepaald moment hoorde ik dat ze in een vochtig huis woonden. Mijn eerste vraag aan hen was of ze last hadden van schimmels in huis.

Oh ja, zeiden ze. Maar we hebben er al iets tegen gedaan. Een soort behandeling van de muren.

De feiten toonden aan dat dit onvoldoende was. Want uiteindelijk bleek dat de schimmel in huis een groot probleem te zijn voor hun gezondheid.

Schimmels inademen

Blijkbaar zijn zij geen uitzondering. Het is niet zo simpel om schimmel in huis weg te krijgen. Zelfs als je de muur droog krijgt, dan nog blijft vaak schimmel aanwezig. De sporen vermengen zich met het stof in de kamer. Vooral in de slaapkamer is dat van belang. Het met schimmel besmet stof wordt ingeademd tijdens de slaap. En op die manier worden de luchtwegen belast en besmet.

Vaak zijn ingrijpende behandelingen nodig. Soms is zelfs verhuizen de enige oplossing. Dit was met het jonge koppel het geval. Hun probleem smolt als sneeuw in de zon toen ze een droog en gezond huis woonden.

Schimmel belast de immuniteit

Schimmelinfecties kunnen dus via de luchtwegen ontstaan, via van de huid – denken we aan schimmel aan de voeten of aan schimmelnagels -, vanuit de darmen, of vanuit de urinewegen. Schimmelinfecties kunnen een grote belasting zijn voor de immuniteit. Ter hoogte van de slijmvliezen  ( luchtwegen, darmslijmvlies, urinewegen … ) speelt de pH een belangrijke rol die bepaalt of de schimmel zich kan ontwikkelen of niet.

Schimmel heeft niet graag pH-verhoging

Uit de praktijk blijkt dat een goede drainage samen met een ‘pH-corrigerend middel’ verbetering kan geven. Middelen zoals Molkosan van Vogel ( een lepel per glas water – drie maal daags ) komen dan in beeld. Ook het verbeteren van de darmflora door bv. Digesbiose van Fytobell ( twee maal per dag 1 capsule ) kan zelfs invloed uitoefenen op alle slijmvliezen. Natuurlijk heeft ook voeding een invloed op de slijmvliezen. Geraffineerde voeding en snoep bijvoorbeeld kunnen schimmelvorming in de hand werken.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen