De grote lenteschoonmaak komt in zicht. Niet alleen voor ons huis. Het zijn niet alleen de kasten die eens opgeruimd moeten worden, maar ons eigen lichaam is er ook op uit gedraineerd te worden. Zeker bij het begin van de lente.
Hoe zorgt het lichaam er voor dat het opgeruimd, rein en geordend blijft? Hoe kunnen we ons lichaam hierin ondersteunen?
Drainage van zuren
De belangrijkste soort afval is zuur. Het lichaam ontdoet zich constant van zuren. En dit om de pH of de zuurgraad zo optimaal mogelijk te houden. De cellen van ons lichaam produceren constant de nodige energie. Maar hebben onder andere daardoor ook constant afvalstoffen. De weefsels van het lichaam verzuren vooral tussen de cellen. In de cellen wordt dat snel gecorrigeerd. Daar moet de pH goed zijn anders kunnen de enzymen hun noodzakelijke werk niet doen. Ook in het bloed wordt de pH heel sterk gebufferd of gehouden op pH 7,35. Die buffering gebeurt door beroep te doen op alkalische bronnen waar het lichaam uit kan putten, zoals de mineralen uit de beenderen.
Vijf detox-systemen van het lichaam
Wat kunnen wij doen om met ons organisme mee te werken?
1. VIA DE HUID. De huid is geen klein orgaan. Bij een volwassene is dat wel méér dan anderhalve vierkante meter groot! Wij hebben ongeveer tweemiljoen zweetkliertjes die samen 1 à 1,5 liter water per dag laten verdampen zonder dat we merkbaar transpireren. Transpireren is een van de manieren waarop het lichaam zich van afvalstoffen ontdoet. Wat zweten we uit? Zuren. Transpiratiezuur.
Wat kunnen wij doen om met ons organisme mee te werken?
Elke dag douchen. Opletten dat we geen agressieve zepen gebruiken. Elke dag met zeep wassen is trouwens niet aanbevolen omdat we dan de huidflora verstoren. En die bacterieën zijn eerder een grote bescherming voor ons. Als we een gevoelige huid hebben kan Calendula crème een hulp zijn. Calendula herstelt de huid.
2. VIA DE DARMEN. Logisch dat een goede stoelgang belangrijk is om het lichaam in conditie te houden. Voldoende drinken en vezelrijke voeding – volle granen en groenten - zijn noodzakelijk zelfs om onze darmen in conditie te houden en om de peristaltiek te stimuleren. Het darmslijmvlies is wel 300 m. Dit is wel indrukwekkend als we daar bij stilstaan. Wat we eten speelt dus wel degelijk een belangrijke rol. En onze darmflora is beslist van belang om onze gezondheid op peil te houden. Een goede stoelgang is dus noodzakelijk. Een geweldig middel om te extra helpen bij de detox is Chlorella. Wat we nodig hebben is ongeveer een gram per dertig kilo lichaamsgewicht per dag.
3. VIA DE LEVER EN DE GAL. De lever is ons centraal laboratorium. In de lente is de lever het werkzaamste, maar ook het gevoeligst. Heel veel toxinen worden via de lever en de gal naar buiten gebracht. Dit gebeurt dan via de galwegen die de galzuren - je ziet , het zijn weer zuren – in de darm brengen. En zo wordt alles met de stoelgang weggewerkt.
Een goed levermiddel kan interessant zijn. Ik denk aan Silybum - mariadistel - dat een bijzonder weldoend effect heeft op de levercel, die al dat werk toch moet doen.
4. VIA DE LONGEN. Dit ontgiftingsysteem wordt vaak vergeten. Maar het is niet minder belangrijk. Als je het longslijmvlies opentrekt dan kom je ook aan een serieuze oppervlakte. Namelijk rond de negentig vierkante meter! Wat ademen we uit? Koolzuur. Inderdaad weer een zuur. Vaak maken we maar gebruik van een klein gedeelte van het longslijmvlies en dus van de ontgiftingsmogelijkheden van de longen. Daarom is het sterk aanbevolen elke dag drie keer een paar minuten diep in en uit te ademen in de buitenlucht. Daarom is wandelen onder andere zo sterk aanbevolen. Met dien verstande dat we dan ook bewust diep in en uitademen.
5. VIA DE NIEREN. Hier gaat het weer om het elimineren van zuren. Urinezuur. Het drinken van voldiende water speelt hier natuurlijk een rol. Gemiddeld anderhalve liter water per dag is aanbevolen om de nieren voldoende materiaal te bieden zijn zuiveringswerk te doen. Er bestaan zeer goede thees voor de nieren die de drainage vergemakkelijken. Ik denk aan Uva ursi, Berberis en zo meer. Op die manier zorgen we voor een nog efficiëntere detox.
Deze ondersteuning van de ontgifting van ons lichaam hoeft natuurlijk niet alleen in de lente. Dit kan regelmatig - het hele jaar door - toegepast worden.
Vasten en sapkuren
Wat hier bij hoort is de speciale aandacht voor voeding. Er zijn meerdere waardevolle dieetadviezen als het gaat over drainage of detoxen. Er zijn meerdere vormen van vasten en sapkuren die hun waarde bewezen hebben. Zullen we daar binnen enkele weken iets meer over brengen.
Schema om extra te detoxen in de lente
- Hulp via de huid: Elke dag douchen. Geen agressieve zepen. Gebruik ’s morgens een paar druppeltjes lijnzaadolie en ’s avonds een beetje Calendula crème. Regelmatig sauna kan een extra detox betekenen.
- Hulp via de darmen: Zorgen voor een dagelijkse stoelgang. Mogelijke hulpmiddelen: Frangulabiose twee maal daags 1 capsule. Dit is een middel dat tegelijk èn de galwegen openzet èn de darmflora verbetert.
- Hulp voor de lever. De lever- en de galwerking bevorderen is essentieel bij een lente-detox. Komt op de eerste plaats om te helpen: Cardubell drie maal daags 30 druppels
- Ondersteuning van de longen. Longreiniging door drie maal daags 5 minuten bewust diep in en uit te ademen in de frisse buitenlucht. Liefst ’s morgens bij het opstaan tussendoor en ’s avonds voor het slapen. Elke dag wandelen in de natuur is natuurlijk prima.
- De nieren helpen bij hun detox. Door elke dag ander halve liter bronwater te drinken buiten al het andere vocht dat je neemt ( zoals thee en soep ). Koffie gedurende de periode van detox best weglaten.
Stevens Mireille
op 09 Mar 2023Marcel Verheyen
op 21 Mar 2023Joke Hermans
op 25 Jun 2023