Zelf een detox doen?

Detox? Iets voor jou? De grote lentereiniging? Daaraan denk je als de dagen wat langer worden.

Dit geldt niet alleen voor onze woning, onze tuin, onze kasten en opbergruimtes, maar ook voor ons lichaam.

Zelf een detox doen op een natuurlijke manier

Heel wat mensen doen een voorjaarskuur. Om het lichaam te draineren. Om het organisme te reinigen van de opgestapelde gifstoffen van de winter.

Misschien hebben we wel een reden extra om een voorjaarreiniging te doen na een lange Covid-periode. We kunnen niet ontkennen dat de meesten van ons de laatste jaren beduidend minder zijn gaan bewegen en dat we niet gezonder zijn gaan leven. Daarom is detoxen zeker op zijn plaats.

Zelf een lentereiniging doen op een natuurlijke manierEen detox voor ons lichaam geeft meer vitaliteit

Vragen in verband met een detox

Waarom is een voorjaarsreiniging de moeite waard?

Hoe is dit te realiseren op een eenvoudige manier?

Wat mogen we verwachten van zo’n lichaamsdrainage?

Is detox de moeite waard?

Onze cellen verbruiken energie en produceren afval. Onze spijsvertering laat ook afvalstoffen na. De bedoeling is natuurlijk om al die afvalstoffen zo efficiënt mogelijk te elimineren. Honderd procent lukt dat nooit. Zeker na een periode van minder beweging, van leven binnenshuis en minder licht en lucht. Het lichaam snakt naar een extra reiniging.  Waardoor ook heel de stofwisseling weer beter gaat functioneren met alle positieve gevolgen van dien.

Lentereiniging. Hoe?

Het lichaam reinigt zichzelf! Vooral via de darmen, via de nieren en via de longen.

De spijsvertering ontlasten – letterlijk en figuurlijk – is een eerste maatregel. Vasten behoort tot de mogelijkheden. Sommigen doen een Mayr-kuur. Vaak wordt dit gedaan onder leiding van een arts. Maar dat kost dan weer geld. Wat een alternatief kan zijn is dat je gewoon vast of dat je het bloedgroepdieet toepast. Dit helpt echt. Maar je moet dit een maandje toepassen. Een goede stoelgang is absoluut noodzakelijk. Soms is een beetje hulp al voldoende. Bijvoorbeeld met lijnzaad.

Zelf een lentereiniging doen op een natuurlijke manierdetox houdt in dat we letten op onze voeding

Extra water drinken is een volgende maatregel. Om de nieren te helpen, want die doen mee. Twee liter per dag of als je meer weegt dan 90 kilogram mag je naar drie liter gaan. Natuurlijk zal je nachtrust onderbroken worden door het herhaald toiletbezoek; maar dit kan  niet anders. Een extra nier thee ( guldenroedethee is een voorbeeldje ) of een middel zoals Orthoren 3 maal daags 30 druppels kunnen een bijkomende hulp zijn om afvalstoffen kwijt te geraken.

De longen helpen is eveneens van belang. De longen ontzuren het lichaam. We ademen immers koolzuur uit. Daarom is buiten bewegen – wandelen of fietsen – een belangrijk onderdeel van de voorjaarsreiniging. Elke dag een uur flink wandelen, waarbij we bewust goed in- en uitademen, is meer waard dan enig duur product. Het hoeft niet eens joggen te zijn. Omdat dit niet voor iedereen weggelegd is omwille van rugproblemen en zo meer.

Voordelen van deze ‘ detoxkuur’?

Je voelt je fitter. Het maakt je frisser en vitaler. Het maakt je gezonder.

Ideaal als je dit een maand à zes weken volhoudt. En dit hoeft echt niet veel te kosten. Een bewuste reiniging van ons organisme na een lange Covid-periode en na een sombere winter is voor iedereen toepasbaar. Je kunt een voorjaarsreiniging natuurlijk nog uitbreiden en er allerlei hulpmiddelen aan toevoegen.

Maar essentieel zijn de genoemde elementen:

  • Vasten of sober eten volgens het bloedgroepdieet.
  • Extra drinken van bronwater. Een halve liter per 25 kg lichaamsgewicht.
  • Bewust zuurstof tanken door elke dag een uur flink te wandelen of te fietsen.
Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen