We zitten allemaal wel eens in de put

Wil dat dan zeggen dat we depressief zijn?

Neen, omstandigheden en situaties kunnen ons danig belasten dat we het een periode niet meer zien zitten.

Dit is een vorm van neerslachtigheid die iedereen wel eens meemaakt. Maar als je regelmatig in de put zit, of als dat een patroon is dat vaak terugkeert, kan het zijn dat je hormonaal systeem niet in evenwicht is of dat je zenuwstelsel uit balans is. Dit kan erfelijk bepaald zijn. Maar het wil nog niet zeggen dat je echt depressief bent.

Een tekort aan licht kan ook een rol spelen

Deze vorm van neerslachtigheid komt dan meer voor in de donkere periode van het jaar. Blijkbaar heeft dit te maken met de epifyse.

Elke dag buiten komen en een wandeling maken ligt hier voor de hand. Ook kan lichttherapie een hulp zijn bij deze vorm van depressiviteit. Voeding is eveneens belangrijk, ook beweging, een rijk sociaal leven, ons werk enzovoort.

Vaak heeft neerslachtigheid dan ook een multicausale basis. In dat geval moet je kijken naar al de factoren die neerslachtigheid in de hand hebben gewerkt om iets te kunnen doen aan de oorzaken ervan.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen