Wat te doen bij koorts?

In geval van koorts zijn we geneigd een koortswerend middel in te nemen.

Koorts wordt als iets negatief gezien en ook als iets vervelend ervaren, iets dat bestreden moet worden.

Nochtans is koorts een manier van het lichaam om infecties een halt toe te roepen. In eerste instantie is het dus niet aangewezen koorts te doen dalen. Tenzij er sterke redenen zijn om dit toch te doen.

De eerste reactie bij koorts? Iets innemen om de koorts te verminderen of een suppo opsteken bij onze kleintjes. Koorts helpt ons echter om infecties snel onder controle te krijgen.

Wat voor nut heeft koorts?

De meeste micro-organismen kunnen zich niet meer vermenigvuldigen als de lichaamstemperatuur op bijvoorbeeld boven 38 graden komt. En hierin ligt juist de grootste kracht van een bacterie of een virus, in zijn vermogen om zich op korte tijd explosief te vermenigvuldigen. Het lichaam komt in staat van alarm en trekt dan al zijn registers open om zich te verdedigen. 

Een van de verdedigingstactieken is dat het organisme zijn temperatuur verhoogt. Er ontstaat koorts. De micro-organismen worden een halt toegeroepen, doordat hun vermenigvuldigingsysteem wordt afgeremd door de verhoogde temperatuur. Dan kunnen de andere verdediging strategieën – de witte bloedcellen en de antistoffen – ook hun werk doen.

Het mogelijk gevaar bij koorts

‘Maar je moét koorts doen dalen’ zou iemand kunnen opperen, want anders loop je gevaar op koortsstuipen. Inderdaad bestaat deze mogelijke complicatie. Doch bijna alleen bij erg hoge koorts. En de kans dat dit gebeurt als je wat ouder wordt, is steeds minder.

koorts hoe best behandelen

Azijn om koorts onder controle te houden

Azijnsokken kunnen gebruikt worden om hoge koorts ‘ af te leiden’. 

De sokken worden in koud water gedompeld en licht uitgewrongen. Dan wordt er rijkelijk azijn of Molkosan over gesprenkeld. Daarop worden de sokken aangetrokken. Na een tijdje worden die warm door de lichaamstemperatuur en door de warmte van de voeten. Op dat moment moet de procedure herhaald worden. Opnieuw worden de sokken dan behandeld op de beschreven manier. Zo kan de lichaamstemperatuur bij koorts snel met enkele graden verlaagd worden. En dit op een natuurlijke manier!

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen