Hooikoorts is vaak een darmprobleem

Een jaarlijks terugkerend probleem. Hooikoorts. Het sniezen en snotteren, jeukende ogen en handenvol zakdoekjes die nodig zijn om het water uit je neus op te vangen. Niesbuien en opgezwollen ogen… vooral bij helder droog weer. Dan is het het ergste. Leve de regen .. ;) Dan zijn er weinig of geen pollen in de lucht.  Een moment van verademing voor al degene die geplaagd zijn door al dat gesnotter.

Vervelende klachten verminderen

De pollen in de lucht veroorzaken een vervelende irritatie van de slijmvliezen. Wat nu precies de oorzaak is van de overgevoeligheid van de slijmvliezen is nog niet helemaal bekend. Allergie en meer specifiek hooikoorts kan zich zelfs op latere leeftijd ontwikkelen. Waarom? Heeft het te maken met de immuniteit? Is het een autoimmuun probleem? Heeft het te maken met het microbioom? Wellicht wel, want als een allergie-patiënt speciaal aandacht schenkt aan zijn darmen, aan de darmflora, door bijvoorbeeld probiotica in te nemen, dan vermindert hij duidelijk de symptomen. Meestal worden antihistaminica aanbevolen. Die remmen inderdaad de allergie, maar die hebben ook vervelende bijwerkingen.pollen veroorzaken allergie

soms is men gevoelig voor specifieke pollen

Hooikoorts is vaak een darmprobleem

Blijkbaar reageren al de slijmvliezen als één systeem. Je moet dus de slijmvliezen ( in feite de binnenhuid ) van al de organen zien als één weefsel. De slijmvliezen in de neus, in de keel, in de longen, in de darmen horen eigenlijk samen, vormen één weefsel en reageren vaak ook samen als één orgaan. In het geval van hooikoorts is dat ook zo. Door de darmslijmvliezen te beïnvloeden, kun je effect hebben op de slijmvliezen van de luchtwegen. De darmflora heeft een grote invloed op de gezondheid in het algemeen, en meer speciaal op de immuniteit. In dit geval op de overgevoeligheid van de mucosae op pollen en ook op andere stoffen.

Daarom wordt heel dikwijls extra probiotica aanbevolen. Allobiose is speciaal ontwikkeld tegen overgevoeligheden van de slijmvliezen. De fout die vaak gebeurt is dat er veel te vlug gestopt wordt met het innemen van probiotica. Om een goed effect te hebben, dienen die maandenlang te worden ingenomen. Vergeet niet dat de darmslijmvliezen een oppervlakte hebben van meer dan enkele honderden vierkante meter! Je kunt de darmflora niet op een week tijd veranderen...hooikoorts in de lente

er bestaan heel wat natuurlijke hulpmiddelen tegen hooikoorts

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Ik herinner me een Schotse arts uit Glasgow, dr. Reilly die op eenzelfde Congres in Den Haag mocht spreken net als ik.  Zijn lezing ging over een onderzoek dat hij gedaan had naar het effect van Pollen D30 ( een homeopathische verdunning van pollen) op hooikoorts.

Pollen D30 kan inderdaad een oplossing zijn, of een hulpmiddel om de hooikoortssymptomen te verminderen. Pollen 5CH is ook een mogelijkheid.

Er worden nog heel wat middelen aanbevolen zoals Smilabell , Pollinosan, Similasan en Allergem, maar ik heb er niet zo veel ervaring mee, omdat we in de praktijk meestal gebruik maakten van frequenties ( geladen op een chipje) te samen met het innemen van Allobiose.

Hooikoortsradars

Naast de berichten over de pollenconcentraties in het weerbericht van de VRT en VTM zijn er op internet interessante sites die je extra info geven over de pollenverwachting, ook met adviezen speciaal voor hooikoortspatiënten..

Voor België  www.hooikoortsradar.be en voor Nederland www.hooikoortsradar.nl . Op die sites krijg je nuttige info en de weersverwachtingen in verband met allergieën, samen met al de soorten pollen-kalenders die een hulp kunnen zijn om pro-actief te kunnen reageren.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen