Twee wondermiddelen als je depressief bent

Er zijn twee acties die een helend effect kunnen hebben op neerslachtigheid en depressiviteit. Het is de moeite waard dit te overdenken op dit moment van het jaar, omdat het een periode is waar heel wat mensen gebukt gaan onder de last van negatieve gevoelens. 

Antidepressiva zijn niet altijd nodig bij depressiviteit

Wist je dat antidepressiva een van de meest voorgeschreven middelen zijn? Bijna één Belg op acht neemt antidepressiva. Er zijn vormen van depressiviteit waar antidepressiva noodzakelijk zijn. Maar er zijn ook heel wat vormen van depressiviteit en neerslachtigheid waar medicijnen niet aangewezen zijn. Heel vaak wordt voorbijgezien aan twee geweldige hulpmiddelen, een op fysiek vlak en een ander op geestelijk vlak, acties die bewezen hebben zeer effectief te zijn tegen neerslachtigheid. En die een gezond én langdurig (blijvend ) resultaat hebben.

Een frisse neus tegen depressie

Supergevoelig voor zuurstof

De eerste is lichamelijk activiteit. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn of kostelijk. Gewoon wandelen is voldoende. Je moet er een uur per dag voor reserveren. Het gaat vooral om de regelmaat. Het effect zal niet lang op zich laten wachten. Het best is natuurlijk dat je de natuur opzoekt. ‘ Ja maar, het is zo’n slecht weer’ , is geen goed argument om het niet te doen. Warme kleding en een goede paraplu kunnen wonderen doen ;). De verplichting om een uur per dag buiten te komen en een flinke wandeling te doen, is voor sommigen gemakkelijker geworden door afspraken te maken met anderen om samen te wandelen of door een hond aan te schaffen. Van groot belang voor succes is een gezonde omgeving en de regelmaat.

Het geheime wapen tegen depressie

Het tweede super hulpmiddel tegen depressiviteit is een altruïstische houding. Iets voor een ander doen, zonder iets terug te verwachten, heeft een sterke invloed tegen neerslachtigheid. Het is zelfs een van de geheimen van een gelukkig leven. Hoe komt dat? Iets geven of iets voor een ander betekenen, heeft een groots resultaat. Het zorgt er voor dat je een waardevolle inbreng hebt in iemands leven. Je maakt een ander gelukkiger. En dit geeft je natuurlijk een goed gevoel. Het vergroot je eigenwaarde. Zelfs als je geen directe dankbaarheid ontvangt. De kans op positieve reacties achteraf is echter heel groot en kan leiden tot vriendschappen. Iets goed doen voor een ander helpt eveneens om niet te veel en niet te lang bezig te zijn met je eigen problemen. Je wereld wordt groter en rijker. 

iets voor elkaar doen ligt in de natuur

Jouw gelukshormonen

Neurologen en psychiaters denken dat altruïsme invloed heeft op onze endorfines, dat het serotonine en dopamine verhoogt. Die hormonen worden de gelukshormonen genoemd.

Van belang is evenwel dat je geen wederdienst verwacht. Want dan zou het kunnen lijken op een soort ruilhandel, hetgeen de waarde van het geven zou hypothekeren. Dan wordt het eerder ruilen of kopen en verkopen. De juiste motivatie is belangrijk.

Elke dag gelegenheden zoeken om minstens een persoon echt een plezier te doen is beslist de moeite waard om je goed te voelen.


Er is heel wat reactie gekomen op een stukje over altruïsme in Gezondheidsnieuws nummer 11. Daarom dit artikel. Als jij ook gratis Gezondheidsnieuws wil ontvangen, geef dan je emailadres op.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Veerle Frere
Door

Veerle Frere

op 15 Nov 2023

Super. Ik begin al spontaan te glimlachen bij het lezen van dit stukje 🙂

Reactie plaatsen