Tortilla: een beetje zon op je bord

Tortilla kan heel gezond en erg lekker zijn. Alleen al het woord tortilla doet de zon schijnen. Dan denken we natuurlijk aan Spanje, maar er komt nog een groot gebied van de Spaanssprekende wereld in beeld. Komt Tortilla oorspronkelijk van de Azteken of uit Spanje? In feite doet het er niet toe.

Tortilla uit Midden-Amerika

Maar er is wel een verschil tussen de tortilla’s in al die verschillende landen, zeker tussen de Mexicaanse en de Spaanse. Zowel de tarwe- als de maïstortilla zijn afkomstig uit Mexico. Hun tortilla is een plat, niet-gefermenteerd brood, gemaakt van tarwe of maïs. Hier wordt de tortilla beschouwd als het nationale brood en wordt het gegeten in combinatie met vlees, bonen en groenten. 

met natuurlijke ingrediënten is tortilla heel gezondaardappeltortilla kan met verschillende groenten geprepareerd worden

Spaanse tortilla: speciaal gezond

De tortilla de patatas is wellicht een van de meest beroemde Spaanse gerechtjes. Zeer voedzaam, en niet belastend voor de spijsvertering en vriendelijk voor de pancreas. De Spaanse tortilla is een bereiding van aardappelen in plaats van tarwe of mais.. Het gaat in feite om een omelet van eieren, aardappelen, uien, groenten en olijfolie. Tortilla’s kunnen zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, of als een deel van een salade, in blokjes of in puntjes zoals tapa. In feite is het een vegetarisch gerecht en natuurlijk bepalen de ingrediënten als het een gezonde tortilla is …

Aardappeltortilla, gezond én lekker

Piet van het vegetarisch restaurant Noordoever aan de vaart in Leuven was zo vriendelijk me hun recept toe te sturen. Ik geef je dat graag door ( en het mocht ) :

INGREDIËNTEN:

5 aardappelen

3 zoete aardappelen

4 rode of groene paprika's

2 courgettes

4 uien

700g kikkererwtenmeel

400g silken tofu

1600 ml water

1 theelepel tamari

olijfolie

2 eetlepels kurkumapoeder

1 eetlepel kerrie

1 theelepel bouillon

zout en peper

BEREIDING:

1.         Snijd alle groenten in dunne en lange stukken.

2.         Voeg een scheut olijfolie, zout en peper toe. Meng het goed door elkaar.

3.         Bak ze 15 minuten op 175°.

4.         Maak apart mengsel van het water, tamari, kikkererwtenmeel, kruiden, zout en peper, en silken tofu. Een scheutje olijfolie. Meng met staafmixer.

5.         Doe de groenten en het mengsel bij elkaar. Roer het.

6.         Bekleed een bakplaat en giet al het deeg erin.

7.         Bak op 140° 30 minuten.

tortilla: gezonde vegetarische voeding

tortilla: lekker, voedzaam én gezond


Wanneer jij gezond wil eten en wat wil afvallendan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij tortilla’s. Wanneer je gezonde tortilla’s wil maken, is het verstandig om te kiezen voor niet-geraffineerde ingrediënten zoals volkoren producten. Als je kiest voor aardappelen is dat niet zo moeilijk. In mediterrane landen wordt echter niet zo vaak aardappel gegeten als bij ons. Maar als ze het doen, dan is het de moeite waard, zoals bij dit recept! Je kan ook andere groenten toevoegen. Wat belet je om eens te experimenteren. Maar bovenstaand recept is zeker de moeite waard. Probeer het maar.

 Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen