Een bakje onbespoten aardbeien langs de weg?

De aardbeien komen weer in beeld. En langs de wegen proberen kleurrijke kraampjes je te doen stoppen om enkele bakjes te kopen. Nog eentje voor je dochter. En nog eentje voor je vrienden…

 

Het zijn bijzondere vruchten, een lust voor het oog en een lust voor de tong. En daarbovenop nog eens super gezond ook. Normaal gezien toch.

Aardbeien zitten vol vitaminen. Zoals ook ander fruit trouwens. Ze bevatten ook weinig calorieën en suikers. Het bevat mineralen en vezels.

Aardbeien preventief voor hart- en vaatziekten

Er zijn onderzoeken gedaan die aantonen dat het eten van aardbeien het risico op hart- en vaatziekten vermindert, dat het de bloeddruk verbetert en het cholesterol helpt te normaliseren. Natuurlijk is het nu en dan eten van aardbeien onvoldoende. Maar het geeft ons een indicatie dat het niet alleen gaat om iets lekker, maar ook om iets gezond.

aardbeien, gezonde snoepjes voor kinderen

Wordt jonger met aardbeien

Aan aardbeien worden nog speciale eigenschappen toegeschreven. Onder andere een verbetering van de elasticiteit van de huid. En dan spitsen we onze oren natuurlijk. Want dan zouden aardbeien wel eens interessant kunnen zijn tegen rimpelvorming van de huid. Er wordt heel wat onderzoek gedaan naar de huidverjonging teweeggebracht door stoffen die in aardbeien zit, namelijk ellaginezuren. Natuurlijk mag je niet vergeten dat andere factoren eveneens een grote rol spelen. Je emotionele toestand bijvoorbeeld heeft een grote invloed op je vitaliteit en ook op je huid; maar ook je hydratatiegraad is van groot belang. Voldoende water drinken remt veroudering van de weefsels.

Aardbeien eten om af te vallen

Aardbeien zijn eveneens bijzonder interessant als je wil afvallen. Heel wat ander fruit ook trouwens, zoals pruimen, appelen, peren en alle soorten bessen.

In verhouding krijgt je minder suikers binnen, minder calorieën, en tegelijk neem je extra vitaminen, mineralen en ook de nodige vezels in. Ook wordt voldaan aan het hongergevoel.

Tegen honger kun je niet winnen. Daarom is fruit en in deze periode van het jaar aardbeien, bijzonder interessant als tussendoortje of snoepje. Het bevat slechts 5 gram koolhydraten per 100 gram. En de GI – de glycemische index is 40, hetgeen goed is als je wil afvallen.

De meeste mensen vinden aardbeien ook erg lekker.

aarbeien, gezond en lekker

Kun je nog wel gezonde aardbeien kopen?

Het enig probleem waar ik echt mee zit is dat bijna alle aardbeien die voor de verkoop worden aangeboden behandeld zijn met chemische producten. Je ziet het vaak al op afstand. Ze glimmen dan zo sterk dat je de indruk krijgt dat ze zijn opgepoetst. Dit is toch erg jammer. Dit remt niet alleen de verkoop, maar ook het vertrouwen dat je er goed aan doet deze vruchten te eten.

 

Het allerbeste is dat je zelf je aardbeien kweekt. Dan kun je gaan voor 100 % natuurlijk.

Er bestaan wel aardbeienkwekers die geen chemische producten gebruiken, maar die zul je moeten zoeken. Biologische aardbeien worden nog maar weinig geteeld. Die teelt is niet zo gemakkelijk en er kan heel wat misgaan. Het blijkt ook arbeidsintensief te zijn en er zijn heel wat mogelijke  ziekten. Je begrijpt de moeilijkheden om een product te krijgen zonder insecticides. Een beetje uitkijken is hier op zijn plaats.

 

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen