Polenta klinkt ook zuiders precies zoals Tortilla. Inderdaad is het een zuiders gerecht, maar deze keer uit Noord-Italië. Noord-Italië en omgeving, uit Slovenië en Oostenrijk. Het is een gerecht gebaseerd op mais. Er bestaat zoiets als instant polenta, een gerecht dat je kant en klaar kunt kopen in de winkel, maar daar hebben we het niet over. Het gaat hier over het zelf bereiden van polenta. Gelukkig kreeg ik een handje van Noordoever in Leuven.
Alternatief voor aardappelen en rijst
Als je geen rijst wil eten of geen gebruik wil maken van aardappelen of tarweproducten – omwille van een glutenprobleem – dan is polenta een voedzaam glutenvrij alternatief.
Soorten polenta
Er bestaan twee soorten polenta. Zachte polenta waarbij gebruik gemaakt wordt van gezeefde maisbloem. Deze polenta is gladder. Let op: dit is géén maïzena. Maizena is maiszetmeel en is een bindmiddel in bereidingen. Hier gaat het om maisbloem. De tweede polenta gemaakt van maisgriesmeel. Griesmeel is grofkorrelig.
Vormen en smaken van polenta
De smaak van polenta is eerder neutraal. Het gaat er dus om wat je toevoegt aan de mais. Dàt zal de smaak bepalen. Polenta kun je bakken, stomen of frituren. Het kan een vervanger zijn voor aardappelpuree; je kunt er zelfs brood mee maken, een ontbijtbord mee samenstellen, koekjes en zelfs tortilla’s en cake mee maken.
Vegetarisch en veganistisch
Let wel: polenta bevat geen of amper eiwitten. Het zijn bijna enkel koolhydraten. Je kunt er een zoet gerecht van maken of een zoute schotel. Het zorgt voor een veganistische maaltijd als je het combineert met groente.
Groene polentafrieten met za’atarzout
Wat is de bedoeling van de 'frieten' in de titel?
Hier een recept gekregen van restaurant Noordoever Leuven:
1 kg fijne maisgriesmeel | 3 l groentenbouillon | 16 el olijfolie | 2 bussels bladpeterselie, fijngehakt |
500 gr spinazie |
|
|
|
Voor het Za’atarzout | 7 el komijnzaad | 200 gr wit sesamzaad | 8 el gedroogde oregano |
7 el sumak | 4 el zeezout | 1 el zwarte peper | 100 gr witte amandelen |
Bereidingswijze:
Maak spinaziesap met de sapcentrifuge. Doe ondertussen de olijfolie in een grote kookpot. Roer het griesmeel erdoor en laat even doorwarmen terwijl je voortdurend erin roert met een spatel. Doe de bouillon erbij en blijf roeren. Als de massa begint in te dikken het spinaziesap en de fijngehakte bladpeterselie toevoegen. Laat tot het kookpunt komen en stort de massa in een schaal. Laat opstijven in de koeling. Snijd de polenta in frieten.
Maak het za’atarzout. Rooster het sesam –en komijnzaad. Laat het geroosterd zaad afkoelen en meng met de oregano, de sumak en het zeezout. Maal dit mengsel in de koffiemolen. Vijzel het poeder dat je bekomt met de grofgehakte amandelen tot een grof mengsel.
Rooster of bak de polenta in zonnebloemolie. ( Dit kan natuurlijk ook in andere olie die minder omega-6 vetzuren bevat, zoals lijnzaadolie.)
Serveer de polenta met een kommetje amandel-za’atarzout.