Stress en tranquillizers

Tranquillizers nodig bij stress?

Er is verschil tussen het onverwacht in de file te staan en het geblokkeerd zijn en thuis te ijsberen ten gevolge van corona. Maar toch veroorzaken beide situaties stress. Het gebruik van synthetische kalmerende middelen, slaapmiddelen en antidepressiva is al jaren onrustbarend hoog en zal nu in het laatste moeilijke jaar niet verminderd zijn.

In de Verenigde Staten waren er bijvoorbeeld in een van de jaren voor Covid 19 meer dan 80 miljoen voorschriften voor benzodiazepines (tranquillizers). Ook in België en Nederland horen kalmerende middelen al jarenlang tot de meest geslikte medicijnen. En het gebruik neemt nog steeds toe.

Ik kan er niet meer zonder mijn tranquillizer

Voor sommigen is het een noodzaak, maar de meesten hadden er beter nooit aan begonnen. Het innemen van synthetische tranquillizers kan op langere termijn verslavend werken. Vaak moet dan de dosis verhoogd worden om hetzelfde effect te behouden. Deze middelen dragen bovendien niet werkelijk bij tot de oplossing van de oorzaak van spanningen.

Natuurlijke oplossingen tegen stress“Mijn ervaringen met natuurlijke rustgevende middelen – bijvoorbeeld op basis van valeriaan, melisse, lavendel, ginseng, passiflora – zijn beduidend positiever.“

Op de juiste manier toegepast werken ze veilig en lichaamsvriendelijk. Zonder bijwerkingen en niet verslavend. Nog een groot voordeel is dat deze plantaardige middelen zeer specifiek kunnen werken. Ze kunnen typische stress-symptomen wegnemen en dat is met synthetische middelen meestal niet mogelijk. Stress komt immers vaak tot uiting met bepaalde accenten. Bij de een is dat agressiviteit, bij de ander ontwikkelt zich eerder een vorm van depressiviteit. Er bestaan plantaardige producten die heel specifiek inwerken op die verschillende patronen.

Natuurlijke middelen tegen stress

Hyperibalans is aanbevolen bij depri-neigingen en stress. Drie maal daags 30 druppels is de dosis. Het effect komt traag op gang. Orthobalans is eerder interessant als iemand neigt naar irritatie en agressie. Hier is de doorsneedosis eveneens drie maal daags 30 druppels.

Natuurlijk is het logisch ook aandacht te schenken aan de oorzakelijke problematiek en aan alle belastende factoren die bijdragen tot verhoogde stress.

Meer praktische info over stress?
Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen