Wordt koffie een probleem?

Ik kreeg onlangs een artikel onder de neus over koffie. ‘Koffie wordt steeds ongezonder’. Brazilië blijkt de grootste pesticidegebruiker ter wereld. Meer dan duizend verschillende bestrijdingsmiddelen zijn goedgekeurd in dat land, waarvan er 193 verboden zijn in Europa. Brazilië is een grote producent van soja én van koffie. Bij deze teelt wordt in grote schaal gebruik gemaakt van deze giftige stoffen. Het gaat immers praktisch steeds om grote monoculturen en we weten dat dit op termijn nefast is. Deze koffie en soja is voor het grootste deel bestemd voor export naar China en de EU. Onze koffie uit Brazilië wordt dus ongezonder. 

Een alternatief voor koffie?

Het wordt almaar moeilijker om ‘gezond’ te leven. 

Wat is het alternatief?

Stoppen met koffie drinken?

Maar zijn de andere dranken dan zo veel beter?

Bij alles wat we eten en drinken kunnen we ons de vraag stellen: Is dit wel OK?

Hier had ik de reflex: maar dan zoek ik naar koffiebonen uit een ander land, uit Ethiopië, Kenia, uit Costa Rica of Jamaica. Maar het is nog niet zo zeker dat die koffiebonen minder of geen toxische stoffen bevatten. 

Is thee het alternatief voor koffie?

Een andere oplossing is meer thee te drinken. Ik bedoel niet de klassieke thee. Want ik vermoed dat ook die teelt steeds meer onderhevig is aan het gebruik van insecticiden.

Humulus lupulus tegen nervositeit

Er bestaan echter heel veel soorten kruidenthee. Ik denk aan Melisse, Valeriaan, Lavandula, Gember, Kamille, Basilicum. Zo kunnen we bladzijden vullen. Keuze genoeg. En hier vind je veel gemakkelijker een gezond(er) alternatief dat lekker is of een natuurlijke drank die je dagelijks kunt gebruiken. In feite zijn het aftreksels van een deel van een plant. 

Wij zijn koffie drinken zo gewoon geworden dat het wel echt een grote aanpassing is voor velen van ons om een andere drank te gebruiken in plaats van koffie.

Daarom wil ik me wat meer op thee focussen. We zijn geen echte theedrinkers. Maar wat we niet zijn, kunnen we worden. 

De mogelijkheden van kruidenthee

Als je het hebt over thee, dan zijn er echt wel vele mogelijkheden. Naast de gewone thee, bestaan er verscheidene groene theesoorten en ontelbare soorten kruidenthee.

Ooit heb ik een boekje gekocht over de fantastische effecten van de thee van Fenegriek.

De schrijver zei dat hij een heel aangenamer lichaamsgeur kreeg. Het intrigeerde me wel, maar toch had ik het boekje enkel vluchtig bekeken.  Nu ben ik het terug gaan zoeken in mijn bibliotheek maar heb het nog niet teruggevonden. Ik heb besloten Fenegriekthee in de komende maanden te proberen en uit te testen.

Welk effect heeft Fenegriek?

Hier het resultaat van wat opzoekwerk over Fenegriek ( Trigonella Foenum-Graecum).

Fenegriek is bloedzuiverend en ontstekingsremmend. Blijkbaar heeft het een cholesterolverlagend effect. Ook werkt het verzachtend voor de slijmvliezen en helpt het bij maagzuur en aften in de mond. 

Het heeft een stimulerende werking. Goed dus bij vermoeidheid. Ook een prima product in en na de menopauze. Ook voor mannen stimulerend. 

zaadjes fenegriek


Even opletten met Fenegriek

Als je een bloedverdunner neemt, even opletten want Fenegriek is licht bloedverdunnend.  Even laten checken door je huisarts. Vijf gram Fenegriekpoeder of minder is geen probleem dosis.

Als je middelen inneemt tegen prediabetes moet je ook rekening houden met het bloedsuikerverlagend effect van Fenegriek, wellicht door een verbeteren van de insulinegevoeligheid, waardoor suiker makkelijker in de cel kan.

Sommigen krijgen wat diarree.

Men merkt op dat de lichaamsgeur ten goede verandert. Als het toch niet goed is, dan hoor ik het wel. ;)

Dosering: een koffielepel zaad van Trigonella Foenum-Graecum per kop kokend water.

Ik hou jullie op de hoogte.

Ik denk toch dat ik mijn koffie niet helemààl ga verlaten…

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Melanie Willems
Door

Melanie Willems

op 23 Jun 2023

Ben een grote thee drinker fruit thee en koffie 1 kop per dag Starbucks. Maar ja welke fruit thee is goed? Gr Melanie Willems

j.m.v.Wakeren
Door

j.m.v.Wakeren

op 27 Jun 2023

Beste lezers drink met mate,maar stoppen is het beste voor iedereen gr j.m.v.Wakeren

Marcel Verheyen
Door

Marcel Verheyen

op 02 Sep 2023

Dank u voor je reactie! Fijn weekend.

Els Jeths
Door

Els Jeths

op 24 Aug 2023

Koffie is voor de Diabeet echt niet verkeerd het bevorderd de stofwisseling ...2 hooguit 3 kopjes zwart is aan te bevelen!

Marcel Verheyen
Door

Marcel Verheyen

op 02 Sep 2023

Hallo Els, erg bedankt voor je waardevolle aanvulling! Grtz Marcel

Paul Wuestenbergs
Door

Paul Wuestenbergs

op 01 Mar 2024

Goeie morgen Marcel…. Met belangstelling lees ik steeds je suggesties…. Zal even een potje thee proberen… Alhoewel koffie…… Ja je hebt het begrepen….maar ik zal proberen… Grtjs, Paul,

Marcel
Door

Marcel

op 01 Mar 2024

Hey Paul, wat je ook kunt doen is koffie mijden tijdens een detox periode en daarna terug volle bak(je)... :) Succes!

Reactie plaatsen