Heeft het drinken van thee voordelen?

Enkele jaren geleden was ik bij de Bedoeïenen in de Sahara. Hun gastvrijheid werd onder andere getoond door zoete thee te serveren. Hetzelfde was het geval in de Kaukasus en in het oosten van Turkije. Er zijn heel wat plaatsen in de wereld waar het drinken van thee gewoon is, zoals China, India, Rusland en natuurlijk ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

In de Sahara wordt warme thee gedronken

Op bezoek bij de Bedoeïenen in de woestijn? Je krijgt met zekerheid een kopje zoete thee aangeboden.

Wat is het beste? Koffie of thee?

Beide hebben hun voordeel en hun nadeel. Beiden kunnen gezond zijn. Beiden kunnen ook minder goed zijn voor de gezondheid. Koffie is stimulerend en heeft blijkbaar een gunstig effect op de darmen. Zwarte en groene thee zijn eveneens stimulerend, bevatten antioxidanten en kunnen zelfs een positieve invloed hebben op hart en bloedvaten volgens sommige onderzoeken. Ze bevorderen beide de alertheid. Maar te veel koffie en te veel thee en op het verkeerde moment gedronken – bijvoorbeeld wat later op de avond - zorgt voor nadelen, zoals nervositeit en slapeloosheid. Je persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol welke van de twee je verkiest.

Het verschil tussen zwarte en groene thee

Het grootste verschil tussen zwarte en groene thee heeft te maken met de verwerking van de theebladeren. De bladeren van beide theeën komen van dezelfde plant, Camellia sinensis. Maar ze worden verschillend verwerkt. Daardoor krijg je verschillende smaken en eigenschappen.

zwarte en groene thee komen van de zelfde plant

Zowel zwarte thee als groene thee wordt gemaakt van dezelfde plant - de Camellia sinensis.Bij zwarte thee worden de bladeren verhit waardoor ze volledig oxideren. Daardoor krijgt die thee een zwarte kleur. Bij groene thee worden de bladeren gestoomd. Hierdoor krijgt groene thee een zachtere smaak. Groene thee heeft minder cafeïne en bevat meer antioxidanten en wordt als gezonder beschouwd.

Het voordeel van een kruidenthee

Er is een verschil tussen het drinken van een kruidenthee en het drinken van gewone thee. Er bestaan honderden soorten kruiden waarvan thee gemaakt kan worden. Velen hebben specifieke geneeskrachtige eigenschappen. In de fytotherapie kan een plant of een kruid als medicijn in verschillende vormen ingenomen worden. Een van de manieren om een plant of een deel ervan in te nemen is via een waterige oplossing of een thee, je zou het ook een aftreksel of een infuus kunnen noemen. Het aangename combineer je dan met het nuttige. Je drinkt een lekkere drank die tegelijk een medicijn voor jou is. Vooral de werkzame bestanddelen van een plant die wateroplosbaar zijn, zijn rijkelijk aanwezig in een geneeskrachtige thee

Humulus lupulus tegen nervositeit

Kruidenthee is iets anders dan zwarte of groene thee

Waar moet ik op letten bij kruidenthee?

Theezakjes zijn gemakkelijker dan losse thee van gedroogde bladeren, vruchten of bloemen. De gedroogde bladeren zelf aanschaffen of oogsten in de tuin vergt meer kennis van zaken. 

Leidingwater kan de smaak van je thee sterk beïnvloeden. Het is beter flessenwater of gefilterd water te kiezen om thee te zetten.

Breng het water aan de kook. De exacte temperatuur hangt af van het kruid dat je gebruikt, maar voor de meeste kruidentheeën is kokend water prima. Meet de gewenste hoeveelheid kruidenthee af. Over het algemeen wordt één tot twee theelepels gedroogde kruiden aanbevolen per kopje thee.

Laat de kruidenthee trekken. De trektijd kan variëren afhankelijk van het kruid (meestal tussen 5-10 minuten). Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak zal zijn. Meestal wordt de smaak bitter als de trektijd té lang is.


Veel gekozen planten zijn kamille, munt, verbena, gember en lavendel. Welke kruidenthee zou je best drinken bij vermoeidheid? Welke bij stress? Of slapeloosheidWelke zou je gebruiken om te detoxen?

In volgend artikel zal ik tien kruidenthees bespreken met hun indicaties. Op die manier kan je zelf de thee kiezen die je nodig hebt.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen