Zuurdesembrood is vaak gemakkelijker te verteren dan brood dat met commerciële gist is gemaakt. Vier belangrijke redenen waarom:
1. Langzame fermentatie: Bij zuurdesem vindt een langdurige fermentatie plaats, waarbij de wilde gisten en melkzuurbacteriën meer tijd hebben om de suikers en gluten in het deeg af te breken. Dit maakt het brood lichter verteerbaar, omdat de complexe koolhydraten al gedeeltelijk zijn afgebroken.
2. Lagere FODMAPs: Zuurdesemfermentatie kan de hoeveelheid FODMAPs (Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polyolen) in brood verminderen. Dit zijn moeilijk verteerbare suikers die bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel of buikpijn. Mensen met een gevoelige spijsvertering kunnen hierdoor minder last ervaren bij het eten van zuurdesembrood.
een brood met zuurdesem verteert gemakkelijker dan een brood met gist
3. Fytinezuurafbraak: Zuurdesem helpt bij het afbreken van fytinezuur, een stof die van nature voorkomt in granen en zaden en de opname van mineralen zoals ijzer, magnesium en zink kan belemmeren. Door de afbraak van fytinezuur wordt zuurdesembrood niet alleen beter verteerbaar, maar kunnen de mineralen ook gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
4. Geleidelijke stijging van de glucosespiegel: Een vierde reden waarom zuurdesembrood makkelijker te verteren is, komt doordat de koolhydraten in zuurdesembrood langzamer worden afgebroken en opgenomen door het lichaam. Dit zorgt voor een geleidelijkere stijging van de bloedsuikerspiegel, wat minder belasting op de insulineproductie legt. Hierdoor blijft je energiepeil stabieler en voorkom je grote pieken en dalen in je bloedsuiker, wat gunstig is voor mensen met insulineresistentie of diabetes.
Hoe zuurdesem zelf maken? KLIK HIER
bedankt voor het delen van dit artikel