Plantaardige middelen tegen chronische blaasontsteking

Plantaardige middelen tegen chronische blaasontsteking

Ik heb last van een chronische blaasontsteking. Mijn urine blijft colibacillen bevatten. Al jaren maak ik regelmatig gebruik van antibiotica. Maar het komt altijd terug. En in het ziekenhuis vinden ze niet waarom. Nu moet ik weer aan een maandenlange kuur van antibiotica beginnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet goed is voor mijn lichaam.

Joke A. uit Rotterdam



Het klopt wat je zegt. Hierdoor verander je de flora van de urinewegen en de blaas. In feite van heel het lichaam. Als je niet meer dan 100 duizend bacteriën per ml hebt bij het urine-onderzoek spreekt men niet eens van cystitis. Dit wil dus zeggen dat er in gezonde of normale omstandigheden miljoenen bacteriën ( moeten ) aanwezig zijn in het urinewegen en de blaas. Deze normale microflora is een bescherming voor de slijmvliezen. In feite zijn die normale bacteriën een verdediging tegen allerlei infecties. Daarom is het langdurig gebruik van antibiotica negatief op lange termijn omdat je op die manier een belangrijke verdedigingslinie uitschakelt. En dan spreken we nog niet over het ontstaan van resistentie.

Soms kun je evenwel  niet anders dan antibiotica nemen om de nieren te beschermen tegen opstijgende infectie. Daarom moet je dit ook onder controle van een arts doen.

Langdurige innemen van medicatie kan extra problemen met zich brengen

Een algemene aanbeveling

.Wat je zeker moet doen is voldoende drinken. Als je een normaal lichaamsgewicht hebt, zou je toch een twee liter bronwater per dag moeten drinken. Dit om voldoende flow en spoeling te verkrijgen  in de urinewegen.

Guldenroede

Solidago virgaurea ( Guldenroede)wordt vaak aanbevolen bij urineweginfecties, maar deze plant is eerder een diuretisch dan een anti-infectieus middel. Solidago vergroot dus de urineafvoer. Die drainageverbetering is vaak ook erg zinvol bij een blaasontsteking. Dit middel kan dus als extra hulp in de vorm van drainage, maar het is niet de eerste keuze.

Beredruif

Beredruif – Uva ursi is eerder aangewezen bij chronische en zelfs bij acute blaasontstekingen. De volledige naam is Arctostaphylos Uva Ursi. Gelukkig dat onze namen wat eenvoudiger zijn. Praktisch: Uva ursi UE drie maal daags 30 druppels. Twee maanden volhouden vooraleer je het effect goed kunt beoordelen. De bladeren van Beredruif kunnen ook in thee-vorm als je dat liever hebt. Maar dan moet je er best voor de helft muntblad bij doen, anders gaat er maagirritatie optreden.

Oost-Indische Kers

Tropaeolum Majus MT ( Oost-Indische kers) is ook een fytotherapeuticum dat gebruikt kan worden bij chronische infecties. Het enige nadeel is dat het na een tijdje maagirritatie kan veroorzaken. Daarom is het dan best om het na het eten in te nemen, drie maal daags30 druppels.

In de homeopathie zijn er nog heel wat mogelijke hulpmiddelen zoals Cantharis, Berberis, Benzoic acidum enzomeer. Maar voor zelfmedicatie ligt dat moeilijker.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen