Moet je elke dag onder de douche? Is zeep echt nodig? De huid is meer dan het 'verpakkingsmateriaal‘ van je lichaam. Het is de eerste bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Goed dus om er even bij stil te staan.
Talg beschermt je
Bij de geboorte krijg je een extra dikke laag huidsmeer mee. Vroeger dacht men dat het om een verontreiniging ging. Maar deze vetlaag blijkt belangrijke stoffen te bevatten. De talgklieren produceren een olieachtige substantie, de talg die dient om de huid soepel te houden en tegen uitdroging te beschermen. De samenstelling van talg zorgt voor de juiste voedingsbodem voor bepaalde bacteriën en andere micro-organismen zoals schimmels. Dit divers ecosysteem van micro-organismen ter hoogte van de huid zorgt voor bescherming tegen ziekteverwekkende microben. Ook wordt op die manier de pH van de huid geregeld en blijft de huid soepel en in een optimale conditie.
heel vaak wordt overvloedig gebruik gemaakt van zeep
Een gezonde huid is licht zuur
Logisch dat je deze microflora van de huid niet stoort. Elke dag met zeep douchen neemt de talg weg. Zeep ontvet immers de huid. Als daarbij met agressieve zeep gewassen wordt, zal de huid het moeilijk hebben om zijn ideale pH terug te herstellen, zeker als dat elke dag gebeurt. Een gezonde huid is licht zuur. Het dunne talglaagje en het zuurmanteltje (wellicht ook door de bijdrage van transpiratiezuur) zijn dus onmisbaar voor de bescherming van de huid. Het gaat hier om allerlei invloeden van buitenaf, luchtvervuiling, allerlei infecties, maar ook tegen de mogelijk irriterende werking van cosmetica en zeep. Alkalische zeep zal het zuurlaagje wegnemen en de talg verwijderen.
Elke dag douchen
Natuurlijk is elke dag douchen aanbevolen. Maar wat niet aanbevolen is: het dagelijks wassen met zeep. Tenzij het gaat om een neutrale, niet geparfumeerde, licht alkalische zeep. De bedoeling is dat het vuil en de huidschilfers weggewassen worden, maar dat de beschermlaagjes van de huid intact blijven. Dit geldt zeker voor de gevoelige huid van het gezicht, die nog meer moet ontzien worden dan de rest van het lichaam. Spaarzaam met zeep is dus de boodschap.
douchen kan beslist ook zonder zeep
Douchen (met) (zonder) zeep
Zeep wordt dus best met mate gebruikt, misschien enkel onder de oksels en in de schaamstreek. Het best is een neutrale, niet geparfumeerde, licht alkalische zeep te gebruiken. Met de bedoeling dat de huid zijn beschermende functie behoudt. Ook dat je huid er zo vitaal mogelijk blijft uitzien, want uiteindelijk is de huid je visitekaartje.
Koud of warm douchen?
Koud water stimuleert de bloedsomloop. In contact met koud water trekken de bloedvaatjes in de buitenste huidlagen dicht, om zodoende afkoeling te voorkomen. Als je dit afwisselt met warm water, dan stimuleer je de perifere bloedsomloop en ook het hele vaatstelsel. Koud douchen kan goed zijn voor je gezondheid. Blijkbaar is het niet alleen goed voor je huid, voor je bloedsomloop, maar ook voor je weerstand. Het doet me denken aan de wisselbaden van Kneipp die vroeger veel aanbevolen werden.
Er is heel recent een interessant werk verschenen waar dieper wordt ingegaan op deze materie, het boek met de titel ‘Intermittent Living’, geschreven door Siebe Hannosset.