Mijn buik is zo opgeblazen

Ik heb bijzonder veel last van darmgassen. Het stoort me in velerlei opzichten. De onderzoeken gaven niet echt een duidelijke diagnose. In feite weet ik nog altijd niet meer. Het is geen echte voedselallergie. Ik heb ook al van alles uitgeprobeerd in verband met voeding. Misschien heeft u toch een tip of een goede raad om de spijsvertering te verbeteren.

 W. T. uit Oostende

Er zijn natuurlijk heel wat mogelijke oorzaken.

Neem zeker probiotica

Wat de eerste aandacht verdient is de darmflora. We moeten ons realiseren dat het darmslijmvlies een oppervlakte heeft van meer dan driehonderd vierkante meter. De kans dat er een probleem is in de samenstelling van de bacteriehuishouding is heel groot. 

Probiotica om de darmflora te verbeteren is sterk aanbevolen. Bijvoorbeeld Digesbiose van Fytobell, Bactiol plus, Bacteri 17 van Bonusan.

Mijd sommige voedselcombinaties

Sommige voedingscombinaties geven gemakkelijk gasvorming. Bijvoorbeeld fruit en groenten samen. Het is dus goed om fruit apart te eten en niet als dessert. Ook gescheiden voeding kan een grote hulp zijn. Dit betekent dat je geen koolhydraten combineert met eiwitrijke voeding. Dus brood, pasta, rijst en aardappelen wel met groenten, maar niet samen met zuivel, kaas, vlees. Als je kaas eet of vlees neemt dan moet je dat enkel met groenten, maar niet met koolhydratenrijke producten eten. Dit is een mogelijke hulp. Zodoende hebben de darmen de tijd om zich te herstellen en het evenwicht te herwinnen.

Darmgassen kunnen krampen geven

Invloed op besturing van de darmen

Vaak is het ook zo dat er een stoornis is in de besturing van de spijsvertering. Die gebeurt voor het grootste deel door het autonoom zenuwstelsel. Vooral de nervus vagus, die hier de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Als die te hard werkt of te weinig, heeft dat natuurlijk zijn invloed op de coördinatie van al de organen die voor de spijsvertering zorgen. Het is als een transportbandsysteem waar alle stukjes van belang zijn. Is er één die buiten de toon valt, dan kan dit gisting veroorzaken en gasvorming tot gevolg hebben.

Fytotherapie tegen gasvorming

Er zijn heel wat kruiden en groenten die gasvorming kunnen remmen.

Hier enkele namen: 

Pimpinella ( Anijs ) dat tegen darmkrampen en tegen darmgisting wordt gebruikt.

Carum Carvi ( Karwij ) waarvan de geplette vruchtjes ook in een thee kunnen toegepast worden.

Foeniculum ( Venkel ) kan in theevorm, in de soep, en ook als tinctuur.

Mentha piperita ( Munt )

Raphanus ( Rammenas ) 

Angelica archangelica ( Engelwortel ) helpt vooral bij vrouwen in de overgang die spijsverteringsproblemen hebben. 

Verschillende van deze plantaardige middelen zijn in één product verwerkt, namelijk Caruma ( Fytobell ) dat specifiek bedoelt is tegen gassen en gisting in de darmen.

Je ziet dat er heel wat mogelijkheden zijn.

Je bepaalt zelf wat je wil, in de vorm van groenten, in de vorm van een kruidenthee of als een fytotherapeutische tinctuur.

In het boek " Genees jezelf " is een deel gewijd aan de behandeling van darmgassen. In dit boek worden 54 ziektes besproken.

Bestel hier jouw boek Genees jezelf.

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen