Hoe snel ben ik genezen?

Hoe vlug reageer ik op een behandeling en ben ik genezen? Hoe snel ben ik genezen? Misschien verwacht ik een wonder? Van nature ben ik ongeduldig en verwacht ik snelle oplossingen. Maar of ik nu wil of niet, toch moet ik rekening houden met de natuur. Met het ritme van de natuur. Ten minste als ik voor een natuurlijke oplossing kies. 

Ik scheer mij nat, dus met scheerzeep. Deze morgen heb ik iets opgemerkt dat me helpt om minder ongeduldig te zijn en rekening te houden met de timing van de natuur.

Wat heeft scheren daar mee te maken, zul je denken.

Hoe lang moet ik wachten op resultaat van een behandeling?

Meestal ben ik gehaast en zeep ik mij in en meteen begin ik met scheren. Maar deze keer werd ik door mijn vrouw geroepen, nadat ik mijn gezicht had ingezeept. Ik kon niet anders dan haar meteen helpen. Een mooi gezicht, met een witte ingezeepte smurfenbaard rondlopen in huis.

Toen ik daarna met het scheren begon, merkte ik dat dit veel beter ging. Ik heb nogal een straffe baard en kost me dit soms wel wat moeite, maar deze keer ging het er allemaal gemakkelijker af.

Niet dat dit de eerste keer is dat ik merk dat het laten ‘intrekken’ van het schuim het scheren serieus vergemakkelijkt.

Wat ik uit een scheerbeurt heb geleerdJe goed scheren kun je niet vlug doen

Neem vlug een pilletje voor een snelle genezing

In feite zijn wij vaak ongeduldig. Je kunt de natuurlijke gang van zaken niet voorbijlopen. Die neiging hebben wij allemaal wel eens als het gaat over verzorging en over onze gezondheid. Heb je ergens last van? Neem een pilletje en dan moet dat meteen over zijn. Is dat niet vaak de denkwijze?  Maar zo werkt het niet.

Snel genezen? Vlug resultaat? De natuur heeft zijn ritme, zijn tempo en zijn cyclussen.


Je kunt de winter niet versnellen. De natuur heeft zijn tijd. De natuur neemt zijn tijd. De natuur heeft zijn eigen ritme. Een tuinier moet ook wachten op de oogst van zijn aardappelen. Het lichaam van de mens is eveneens onderhevig aan natuurlijke ritmes en wordt gestuurd door de fysiologische acties en reacties die in hun natuurlijk verloop de nodige tijd kosten. Denken wij aan de menstruatiecyclus van de vrouw. 

Zo zal een acuut probleem, zoals een virale infectie, wellicht snel te verhelpen zijn. Maar een chronische aandoening zal veel meer tijd vragen om te kunnen verbeteren. Denken we aan alle degeneratieve ziekten met een zeker weefselverlies, zoals artrose bijvoorbeeld. Of de behandeling van een schimmelnagel bijvoorbeeld, die heeft maanden nodig, alleen al omdat de groei van een nieuwe gezonde nagel maanden duurt. 


Toen ik een Centrum voor Natuurgeneeskunde had in Maastricht kwam een journalist van een groot Nederlands dagblad bij mij op consultatie met migraine. Deze jarenlange migraine belemmerde hem zeer in zijn daaglijks werk. Niets had tot nu toe geholpen. Het enige wat ik bij hem kon weerhouden was een minder goede werking van de nieren. Na een behandeling van drie maanden nam hij telefonisch contact op met de boodschap dat er niets veranderd was en dat de behandeling niets had uitgehaald. Had het nog wel zin terug te komen? Ik adviseerde hem om ten minste de voorgeschreven Solidago complex verder in te nemen. Die zie ik niet meer terug dacht ik toen. En dat was ook zo. Maar na meer dan een half jaar maakte iemand mij attent op een groot artikel in de weekenduitgave van die krant over mij, over de praktijk en over die migrainebehandeling! Hij had Solidago blijkbaar verder ingenomen. De migraine was uiteindelijk opgehouden en niet meer teruggekomen. En als blijk van erkentelijkheid had hij hierover dat lofartikel geschreven.


Natuurlijk was dit een grote les voor mij. Ik was zelf vaak te ongeduldig en stopte daardoor veel te vlug met behandelingen die in feite nog met hun 'effect bezig waren'. 

Hoe snel reageer ik op een natuurlijke behandeling? Beseffen dat ons organisme onderhevig is aan de timing van zijn natuurlijke processen is van belang om geen onredelijke verwachtingen te koesteren bij een natuurlijke therapie en die behandeling niet te vlug te stoppen.


Waarvoor een gewone scheerbeurt al goed is… 😊

Over de schrijver
Dokter Marcel Verheyen heeft in zijn veertigjarige praktijk een indrukwekkende expertise opgebouwd. In de meer dan 150.000 consultaties legde hij steeds de nadruk op een natuurlijke benadering en behandeling. Vele jaren is hij gefocust geweest op stress en alle problemen die daaruit voortvloeien zoals burn-out.
Reactie plaatsen